2015-2016 eğitim-öğretim yılı bugün itibariyle sona erdi. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki 17 milyon 588 bin 958 öğrenci ve 1 milyona yakın öğretmen 3 aylık yaz tatili sürecine girdi. Çocuk Gelişimi Uzmanı İlknur Güven, ailelere “Başarısız olduğu dersleri sürekli çocuğunuza hatırlatıp, tatilden mahrum ederek, onun keyif alacağı zamanını zehir etmeyin” uyarısında bulundu.
Bu yıl okullar normal sürede 14 Eylül’de başlaması gerekirken, Kurban Bayramı tatilinin olması ve turizmcilerin talebi üzerine 28 Eylül’de açılmıştı.
İlk ders zili 19 Eylül’de çalacak
2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk zili, Kurban Bayramı’ndan sonra 19 Eylül Pazartesi günü çalacak ve ilk dönem 20 Ocak 2017 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatilinin ardından dersler, 6 Şubat 2017 Pazartesi günü başlayacak, 9 Haziran 2017 Cuma günü öğrenciler yaz tatiline girecek.
Mezun olan öğrencilerde kayıt maratonu
Mezun olacak ilkokul, ortaokul ve lise son sınıf öğrencilerini kayıt maratonu bekliyor. Ortaokulların 8. sınıflarında okuyan öğrencilerin girdiği merkezi ortak sınavlara göre yerleştirme yapılacak okulların kontenjanları, 29 Haziran’da ilan edilecek.
- sınıf yerleştirmeye esas puanlar, 29 Haziran’da duyurulacak. Öğrenciler, 15-25 Temmuz arasında okul tercihlerini yapabilecek. Tercih sonuçları 8 Ağustos’ta açıklanacak.
Lise mezunları yaz tatiline başlamadan önce üniversiteye girebilmek için ter dökecek. 2016 LYS’ye 1 milyon 73 bin 18 aday başvurdu.
Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak. LYS-4 18 Haziran Cumartesi; LYS-1 19 Haziran Pazar; LYS-2 ve LYS-5 25 Haziran Cumartesi ve LYS-3 26 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.
Tatilde çocuğunuzla bol bol oynayın
Tatil herkes için eğlenmek, dinlenmek, rahatlamak ve keyifli zaman geçirmek anlamına geliyor. Yazın gelmesi ve okulların kapanmasıyla çocukların stresli ve yorucu eğitimlerini bitirip tatil yapmak istemeleri ise bir ihtiyaç.
Karnede düşük notlar olsa bile çocukların tatilde dinlenmesi ve eğlenmesi gerektiğini söyleyen Çocuk Gelişimi Uzmanı İlknur Güven, şu tavsiyelerde bulundu:
“Başarısız olduğu dersleri sürekli çocuğunuza hatırlatıp, tatilden mahrum ederek onun keyif alacağı zamanını zehir etmeyin. Bunun yerine çocuğunuzla birlikte akademik başarısını arttırmak için çalışma programı hazırlayabilirsiniz.
Çocuğun gelişimsel ve akademik durumuna göre tatilde olduğunu göz önünde tutarak oyun oynamaya uzun süre zaman ayırmanız gerekir. Öğrenme sadece masa başında soru çözerek olmaz. Çocuklar oyun oynayarak öğrenir. Bu nedenle çocuğunuza oynayarak öğreneceği etkinlikler seçebilirsiniz.
Tatil aktivitesi seçenekleri:
- Aile içi ilişkileri güçlendirmesi ve çocuklarıyla birlikte kaliteli zaman geçirmesi açısından çalışan anne-babalar için tatil bulunmaz bir fırsattır. Tüm ailenin oynayabileceği oyunlar oynanabilir.
- Çocuğunuzla birlikte eğlenceli aktiviteleri deneyebilirsiniz. Mesela bisiklete binme, uçurtma uçurma, şehirde günübirlik turlar, top oynama, yürüyüş yapma, balık tutma, yüzme, akran gruplarının olduğu akraba ziyaretlerine gitme, piknik, müze ve ören yerlerine geziye gitme, tiyatro ve konsere gitme gibi etkinlikler düzenleyebilirsiniz.
- Çocuklar önce anne babalarını model alır. Eğer siz eve geldiğinizde televizyon seyredip internet ve bilgisayar oyunlarını çok oynayıp kitap okumazsanız, çocuğunuzdan da tam tersi davranışların yapmasını beklemeyin. Çocuğunuzun kitap okumasını istiyorsanız birlikte kitapçıya gidin ve herkes kendine uygun olan kitabı alarak birlikte okuma saati yapabilirsiniz. Okuduğunuz sayfaları birbirinize anlatabilirsiniz.
- Evde boş kalan çocuk yapacak bir şey bulamayınca televizyon seyretmek, bilgisayar veya interneti kullanmak isteyecektir. Bilgisayar ve televizyon başında günlük en fazla 2 saatten kalınması konusunda sözleşme yapabilirsiniz.
- Evde olduğu saatlerde sıkılmaması için çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun olarak ev sorumlulukları verebilirsiniz. Birlikte yemek, pasta veya börek pişirebilirsiniz. Bu onların hem büyüdüklerini hem de evde bir birey olarak yer aldıklarını pekiştirir.”