Uzun süreli gözlem çalışmalarından elde edilen verileri analiz eden Brown Üniversitesi’nden araştırmacılar bu durumu ortaya çıkarmış bulunuyor. Bulgular 31 Temmuz Çarşamba günü Amerikan Tabipler Birliği Dermatoloji Dergisi’nde yayımlandı. Kutanöz skuamöz hücreli karsinom, açık tenli kişilerde en sık görülen ikinci cilt kanseri türüdür. A vitamininin, cilt hücrelerinin sağlıklı büyümesi ve olgunlaşması için gerekli olduğu bilinmektedir. Ancak cilt kanseri riskini azaltma konusundaki etkinliği konusundaki önceki çalışmalar belirsizdi.
A vitamini tüketmek cilt kanseri riskini azaltıyor mu?
Araştırmacılar, “Çalışmamız sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak birçok meyve ve sebze yemek için başka bir neden sunuyor” dedi. “Skuamöz hücreli karsinomu da içeren cilt kanserinin önlenmesi zordur, ancak bu çalışma A vitamini yönünden zengin, sağlıklı bir diyet yemenin, güneş koruyucu kullanmanın ve güneş ışığını azaltmanın yanı sıra riskinizi azaltmanın bir yolu olabileceğini gösteriyor.” dedi.

Araştırma ekibi, iki tane ve uzun süreli gözlemsel çalışmadaki katılımcıların diyet ve cilt kanseri sonuçlarını inceledi. 1984’ten 2012’ye kadar 121.700 kadın ve 1986’dan 2012’ye 51.529 erkek izlendi. İki çalışmada bulunan, yaklaşık 123.000 katılımcı beyazdı (bu nedenle bu katılımcılarda cilt kanseri gelişme riski çok önemliydi). Katılımcılarda önceden kanser öyküsü yoktu ve diyet raporlarını birkaç kez tamamladı. Takip edilen bu kişiler arasında, 24 ila 26 yıllık takip sürelerinde toplam 3.978 skuamöz hücreli karsinom vakası rapor edildi ve doğrulandı.
Her iki çalışmada da katılımcılara saç rengi, ten rengi, yaşamları boyunca karşılaştıkları şiddetli güneş yanığı sayısı ve ailede cilt kanseri öyküsü olup olmadığı gibi sorular soruldu. Bununla birlikte, çalışmalar da önemli bir risk faktörü olduğu bilinen gündüz güneşinden kaçınmalarını istenmedi. Araştırmaya katılanlar, A vitamini alım seviyelerine göre beş kategoriye ayrıldıktan sonra, günlük ortalama en yüksek A vitamini alım kategorisine sahip kişilerin cilt kanseri olma oranının en düşük olduğu bulundu.
Ne kadar A vitamini tüketmeliyiz?
En yüksek kategoride olanlar, her gün ortalama bir fırında patates veya iki büyük havuç eşdeğeri A vitamini miktarını yediklerini bildirdi. Diğer katılımcılar, üçte bir fincan tatlı patates kızartmasına veya küçük bir havuç eşdeğerinde A vitamini miktarını yediklerini bildirdi.
Ekip ayrıca, A vitamininin çoğunluğunun, katılımcıların diyetlerinden, özellikle hayvansal gıdalardan veya vitamin takviyelerinden ziyade meyve ve sebzelerden geldiğini tespit etti. Bitki bazlı A vitamini kaynakları arasında sadece tatlı patatesler ve havuçlar bulunmaz. Yeşil yapraklı sebzeler, kayısı ve kavun gibi meyveler de bulunur. Süt, bazı balık türleri ve karaciğer, hayvansal bazlı A vitamini kaynaklarıdır.
A vitamini takviyeleri işe yarıyor mu?
Araştırmacılar, özellikle takviyelerden ve hayvansal kaynaklı alınan A vitamininin mide bulantısına, karaciğer toksisitesine, osteoporoz ve kalça kırığı riskinin artmasına ve hatta doğum kusurlarına yol açabileceği konusunda uyardı. Buna rağmen bitki bazlı A vitamini seviyelerinin yan etkilerinin minimum düzeyde olduğunu belirtti.
Ayrıca, domates ve karpuzda yaygın olarak bulunan likopen gibi A vitaminine benzer yüksek seviyede bitki bazlı pigmentler yemenin, cilt kanseri riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu buldular.