Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlerin 1 Ocak 2019 olan başlangıç tarihinden bitimine kadar olan dönemde basın ve yayın kuruluşlarının eşitlik, serbestlik ve dürüstlük ilkelerine uygun şekilde yayın yapmaları için kuralları belirledi.
Yüksek Seçim Kurulunun 24/12/2018 Tarihli ve 1123 Sayılı Kararı, Resmi Gazete’nin 24 Aralık 2018 tarihli mükerrer sayısında yayımlandı.
Kararda, seçimlerin özgür ve adil bir ortamda yapılmasında, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsuru olan siyasi partiler ve bağımsız adayların kendilerini halka anlatmalarında önemli bir payı olan basın ve yayın kuruluşlarının yayın ilkelerine uymalarının zorunluluk arz ettiğine vurgu yapıldı.
Radyo ve televizyonlar fırsat eşitliğine dikkat edecek
Buna göre, radyo ve televizyon kuruluşları, tek yönlü, taraf tutan yayın yapamayacaklar. Kuruluşlar yayınlarında siyasi partiler ve bağımsız adaylar arasında fırsat eşitliğini sağlayacaklar.
Yayın kuruluşları; ırk, cinsiyet, sosyal sınıf veya dini inançları esas alarak yayın yapamayacaklar.
Seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2019’dan itibaren oy verme gününden önceki 24 saate kadar olan sürede, siyasi partiler veya bağımsız adaylar radyo ve televizyonlarda açık oturum, röportaj, panel gibi programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecekler. Açık veya kapalı salon toplantıları radyo ve televizyonlardan canlı yayınlanabilecek.
Vatandaşa propaganda SMS’leri göndermek yasak!
Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak propaganda yapabilecekler.
Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapamayacaklar. Ancak siyasi partilerin kendi üyelerine gönderdiği sesli, görüntülü veya yazılı mesajlar her zaman serbest olacak.
Anketler ve kamuoyu yoklamaları
Oy verme gününden önceki on günlük sürede yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyebilecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasak olacak.
Söz konusu süreye kadar yapılacak kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak.