Ülkemizde uygulamaya giren yeni sosyal medya yasasıyla günlük ziyaretçi sayısı 1 milyonu geçen sosyal medya platformlarına, Türkiye’de ofis açma veya temsilci bulundurma zorunluluğu gelmişti.
Bazı platformları bu yasaya hızla uyum sağlarken; YouTube’un da içinde olduğu bazı ağlar temsilci bildirmemiş, bu nedenle 2 kez para cezasına çarptırılmıştı. Para cezası sonrasında da temsilci bildirmeyen platformlar, reklam yasağı ve erişim yavaşlatmaya giden cezalarla karşılaşabiliyor.
Google’ın çatı şirketi Alphabet’e ait olan YouTube; bugün reklam faaliyetlerinin de yasaklanmasına kısa bir süre kala kendi sitesinden bir açıklama yayınladı ve Türkiye’de ofis açacağını duyurdu.
Bugün internet sitesinden bir açıklama yapan şirket; “YouTube faaliyet gösterdiği ülkelerdeki yasa ve kurallara uygun hareket eder. Öte yandan ifade özgürlüğü, bilgiye erişim ve şeffaflığa bağlıdır” dedi.
“Kullanıcı verilerine yönelik politikalarında bir değişmeyecek”
Türkiye’de yasal bir yapı kurma adımlarının, Türk hükümetinden gelecek içerik kaldırma taleplerine yaklaşımlarını değiştirmeyeceğini belirten YouTube, kullanıcı verilerine yönelik politikalarında bir değişikliğe yapmayacağını açıkladı.
Türkiye’deki kullanıcılarına ait verileri Türkiye’ye taşımazsa, YouTube yasayı ihlal etmeye devam ediyor olacak.
Bu yaz çıkan ve Ekim başı yürürlüğe giren yasa, “Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı; Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma yönünde gerekli tedbirleri alır” ifadelerini içeriyordu.
Fakat yeni yasada Türkiye’de temsilci bildirmeme gibi bazı uygulamalara yönelik cezalar belirlenmiş olsa da verileri Türkiye’de barındırmama için herhangi bir yaptırım öngörülmüyor.