Orman Genel Müdürlüğü (OGM) teşkilatında yer alan Şube Müdürü, Başmühendisler, Müdür, Müdür yardımcısı, Şef (Teknik) görevini yürüten personel ve orman kadastro başmühendisliklerinde görev yapan mühendisler hariç olmak üzere Mühendis, Mimar ve Sayman zorunlu yer değiştirmeye tabi olacak.
Tarım ve Orman Bakanlığının Orman Genel Müdürlüğü Personelinin Atama ve Yer Değiştirme Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 31 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Orman Genel Müdürlüğü Hizmet Bölgelerinin ekinde tanımlandığı yönetmeliğe göre, B grubu kadrolara ÖSYM tarafından yapılan KPSS (B), diğer kadrolara KPSSP3 puanı ile atama yapılacak.
Kimler zorunlu rotasyona tabi olacak?
Yönetmeliğin zorunlu rotasyona ilişkin 6’ıncı maddesi şöyle değiştirildi:
“MADDE 6 – (1) Orman Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında yer alan Şube Müdürü, etüd proje başmühendisliklerinde ve araştırma enstitü müdürlüklerinde görev yapan Başmühendisler, Müdür, Müdür yardımcısı, Şef (Teknik) görevini yürüten personel, amenajman rehberlik ve denetim, orman amenajman ve orman kadastro başmühendisliklerinde görev yapan mühendisler hariç olmak üzere Mühendis, Mimar ve Sayman zorunlu yer değiştirmeye tabidir.”
2 nci veya 1 inci hizmet bölgesinde çalışma sürelerini tamamlayanlar, 4 üncü veya 3 üncü hizmet bölgesinde boşalma olması halinde puan durumları dikkate alınarak, talepleri üzerine ya da resen sırasıyla 4 üncü veya 3 üncü hizmet bölgesine atanmaları suretiyle bu hizmet bölgesindeki zorunlu çalışma süreleri tamamlattırılacak.
Zorunlu çalışma süresinin doldurulması
Yönetmeliğe yeni eklenen madde uyarınca da, aynı bölgede zorunlu çalışma süresini doldurmaları nedeni ile yer değiştirmesi gerekli bulunanlardan, emekli aylığı bağlanma şartlarını bir sonraki yıl kazanacak olanlar, emekli olacaklarına dair en geç Nisan ayı içinde talepte bulunmaları ve idari yönden bir sakınca görülmemesi halinde emekli olacakları tarihe kadar bulundukları hizmet alanında bırakılacaklar. İlgilinin emeklilik talebinden vazgeçmesi halinde tayin dönemi beklenmeksizin ilgili, idarenin uygun göreceği yere resen tayin edilecek.
Başlığı “Hizmet birimlerinde en fazla çalışılabilecek süreler” şeklinde değiştirilen 10’uncu madde değişikliğine göre de;
Şefler (teknik) aynı şeflik, müdürler ile müdür yardımcıları aynı müdürlük bünyesinde aynı görevde 5 yıldan fazla,
Etüd proje başmühendisliklerinde ve araştırma enstitü müdürlüklerinde görev yapan başmühendisler, aynı bölge müdürlüğü veya aynı enstitü müdürlüğü bünyesinde aynı görevde; amenajman rehberlik ve denetim, orman amenajman ve orman kadastro başmühendisliklerinde görev yapan mühendisler hariç olmak üzere mühendisler ve mimarlar Bölge Müdürlüğü merkez birimlerinde toplamda, başmühendisliklerde toplamda ve diğer müdürlüklerde toplamda 10 yıldan fazla,
Bölge Müdür Yardımcıları aynı bölge müdürlüğü bünyesinde aynı görevde 5 yıldan fazla,
Enstitü müdür ve müdür yardımcıları aynı müdürlükte aynı unvanda 10 yıldan fazla,
Merkez teşkilatı birimlerinde şube müdürleri ile saymanlar aynı müdürlükte aynı görevde 7 yıldan fazla görev yapamayacaklar ve bunlar diğer birimler arasında yer değişikliğine tabi tutulacaklar.
Mühendisler ve mimarlar ise aynı daire başkanlığı bünyesinde 10 yıldan fazla görev yapamayacaklar.
Mazeret durumuna dayalı yer değişikliği
Sağlık, aile birliği ve can güvenliği mazeret halini oluşturacak. İlgililerin talebi ile birlikte bu mazeretlerinin belgelendirilmesi halinde; zorunlu çalışma süresini doldurmuş personel mazeretlerine cevap verebilecek farklı hizmet bölgelerine atanabilecek veya yerlerinde bırakılabilecek.
Zorunlu çalışma süresini tamamlamamış personel, öncelikle mazeretlerine cevap verebilecek, aynı bölge içinde başka bir hizmet alanına, bunun mümkün olmaması halinde farklı bölgelere atanabilecek. Yer değiştirmeye tabi olan eşlerden ast durumunda olanın, görev yerinin üst durumda olana bağlı olarak değiştirilmesi esas olacak.
Orman mühendisi atamaları
Mühendis kadrolarına, KPSS (B) grubu puan sırası dikkate alınarak, açıktan atama yapılacak kadro sayısının dört katına kadar belirlenecek adaylar arasından, yapılacak giriş sınavında başarılı olanların, KPSSP3 puanı ile giriş sınav puanının aritmetik ortalaması alındıktan sonra en yüksek puan alandan başlamak üzere nihai başarı sırasına göre Genel Müdürlükçe atama yapılacak.
Giriş Sınavına katılma şartları, sınavın şekli, sınav tarihi ve yeri, KPSSP3 asgari puanı, başvuru yeri ve tarihi, başvuru şekli, başvuruda istenecek belgeler, başvuru evrakının temin edileceği yerler, sınav konuları, atama yapılması planlanan kadro sayısı, sınıfı ve dereceleri ve gerekli görülen diğer hususlar müracaat süresinin bitiminden en az 30 gün önce Resmî Gazete’de ve Orman Genel Müdürlüğü internet sitesinde ilan olunacak.
Genel Müdürlükçe yapılan giriş sınavında başarılı olan adayların KPSSP3 puanı ile giriş sınav puanının aritmetik ortalaması alındıktan sonra en yüksek puan alandan başlamak üzere nihai başarı listesi hazırlanacak. Bu sıralamaya tabi tutulanların nihai puanlarının eşit olması halinde KPSSP3’ü yüksek olana öncelik tanınacak.
İlk defa devlet memuru olarak ataması yapılan aday orman mühendisleri, temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staja tabi tutulacaklar.
Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Yönetmelik hükümlerini Orman Genel Müdürü yürütecek.