• Künye
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Site İçi Arama
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Yoksulluk sınırı 2.600 TL

6 Ekim 2017
Süre:3 mins read
aclik-yoksulluk-gidahatti
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Türkiye Kamu-Sen araştırmasına göre, Eylül ayında çalışan tek kişinin açlık sınırı %0,56 oranında artışla 2.008 liraya yükselirken, yoksulluk sınırı da 2.600 TL oldu.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2017 Eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

aclik-yoksulluk-gidahattiÇalışanın açlık ve yoksulluk sınırı

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) alınan Eylül 2017 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.600,79 TL olarak hesaplandı. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %0,56 oranında yükseldi ve 2.008,68 Lira olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 5.336,22 lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,03 oranında arttığını gösterdi.

alisveris-supermarket-gidahattiAylık gıda harcaması

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2017 yılı Eylül ayında 1.990,64 Lira olarak tahmin edildi.

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Eylül 2017 verilerine göre günlük 39,89 TL olduğu belirlenirken, ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.196,73 TL oldu.

Eylül 2017 itibarı ile ortalama 2.977,68 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %40,19’unu oluşturdu. TÜİK verilerinde 793,91 TL olarak belirlenen kira gideri ise Eylül 2017 ortalama maaşının %26,66’sına denk geldi.

Buna göre bir memur, ortalama maaşının %66,85’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalırken, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %33,15’i kaldı.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Eylül 2017 maaşından geriye yalnızca 987,10 TL kaldı.

ismail-koncuk-gidahatti
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk

Koncuk’un değerlendirmesi

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, dar ve sabit gelirlinin yaşam koşullarının ağırlığı yanında ağır vergi yükü ile karşı karşıya kaldığını vurguladı. Hükümetin yanı sıra memura buçuk zamma imza atanları da eleştiren Koncuk, şunları kaydetti:

“Her ay düzenli olarak yaptığımız Asgari Geçim Endeksi sonuçlarına göre, geride bıraktığımız Eylül ayında da diğer aylardan farklı bir tablo ortaya çıkmamıştır. Kış aylarına hazırlık, okul masrafları ve farklı kalemlerdeki giderler toplumun tüm kesimlerinin olduğu gibi kamu çalışanları ve emeklilerimizin de cebini boşaltmaya devam etmiştir.

Geçim aczi içerisinde olan vatandaş, Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı vergi zamlarının fahiş artış oranları karşısında ağır bir yükün altına daha girmiştir. Anlaşılan odur ki, bu vergi artışlarıyla birlikte birçok alanda da bir zam yağmuru vatandaşı beklemektedir. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle alanlar, işverenlere milyarlarca liralık teşvik ve vergi affı çıkaranlar, bütçenin ağır yükünün faturasını yine vatandaşa kesmişlerdir. Memura buçuk zammı reva görenler MTV’ye bir anda yüzde 40 zammı rahatlıkla telaffuz edebilmekte, gelir vergisini ise yüzde 27’den yüzde 30’a çıkararak dar ve sabit gelirlilere bir darbe daha vurmayı rahatlıkla göze alabilmektedirler. Buçuk zamma imza atanlar da vergi yükünün, ağır hayat şartlarının altında ezilenlerin feryatlarına kulak tıkamaya, vatandaş karşıtı uygulamalara destek vermeye fütursuzca devam etmektedirler.

Hükümet bu yaşananlara göz yummamalıdır. Şeyh Edebali’nin “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” sözüne yaraşır bir yönetim anlayışının sözde değil özde olması için dar ve sabit gelirlinin sırtından ekonomik yük azaltılmalıdır. Bunun için yetkilileri gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz.”

Etiketler: açlık sınırıgıda harcamasıTÜİKTürkiye Kamu-SenTürkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncukyoksulluk sınırı
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Son dakika… TÜİK Başkanı görevden alındı
Güncel

TÜİK Başkanlığı’na Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer atandı

2 Mart 2021
Son dakika… Ağustos ayı işsizlik rakamları açıklandı
Ekonomi

TÜİK, işsizlik verilerinde periyot değiştiriyor!

23 Şubat 2021
Son dakika… TÜİK Başkanı görevden alındı
Güncel

Son dakika… TÜİK Başkanı görevden alındı

15 Şubat 2021

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Cemre ne zaman düşecek?

Meteoroloji tahminleri | 23 Nisan 2021 Cuma (yarın) hava durumu

22 Nisan 2021
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı ne zaman?

ÖSYM duyuru | e-YDS 2021/3 İspanyolca/İtalyanca Sınava Giriş Belgeleri Erişime Açıldı

22 Nisan 2021
Üniversite adayları için doğru beslenme kılavuzu!

ÖSYM duyuru | e-YDS 2021/2 Farsça Sınava Giriş Belgeleri Erişime Açıldı

22 Nisan 2021
Milli Eğitim Bakanlığından LGS sınavı için ek tedbirler!

ÖSYM duyuru | 2021-ALES/1 Sınava Giriş Belgeleri Erişime Açıldı (22.04.2021)

22 Nisan 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Site İçi Arama

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.