Ünlü Kanadalı astronot Chris Hadfield, uzaydaki misyonu sırasında sıvıların farklı davranışlarını gösterdiğinde, beyindeki sıvıların da benzer şekilde etkilediği kimsenin aklına gelmemişti…
Mikro yerçekimi sayesinde harika bir video ortaya çıksa da, yerçekimsiz ortamın korkutucu tıbbi yan etkileri olduğunu da ortaya koydu. Birçok otorite, derin uzay araştırmaları için aylarca hatta yıllarca uzayda kalacak insanlar için bu etkilerin iyice araştırılması gerektiği düşüncesinde.
Uzayda zaman geçirmek beyni nasıl değiştiriyor?
Birkaç gün önce New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan araştırma, uzayda belirli bir sürenin üzerinde kalanların beyninde kalıcı bazı değişimler olduğunu gösteriyor.
Araştırmaya göre, normalde beyin ve omuriliği darbelerden koruyan serebrospinal sıvı, yerçekimsiz ortamda farklı davranıyor. Bu sıvı uzayda beynin etrafında toplanıyor ve beyni adeta sıkıştırmaya başlıyor.
Garip semptomlar gelişiyor
Çalışma çerçevesinde beyni incelenen Rus kozmonotların genellikle dünyaya döndükten bir süre sonra genel anlamda kendini toparladığı görüldü. Ancak birkaç ay sonra bazı garipliklerin halen devam ettiği belirlendi.
National Geographic dergisinde yayınlanan bir yazıya göre, araştırmacılar, kozmonotların kafatasından yüksek basınç nedeniyle beyin hücrelerine fazla suyun girdiğini, daha sonra bu suyun boşaldığını düşünüyor.
Sonuç ne?
Bugüne kadar yapılan araştırmalar çerçevesinde, bilim insanları beyinde yaşanan bu değişimlerin bilinç veya nörolojik açıdan etkisinin ne olduğunu belirleyebilmiş değil.
Ancak ölümcül radyasyon ve patlak gözer gibi uzay tehlikelerinin yanına yeni bir soru daha eklenmiş oldu. Araştırmacılar şimdi uzun süreli uzay görevlerine gidecek araştırmacıları bu değişimlerden korumanın yollarını arıyor.