Yenilenebilir enerjinin gelecekte egemen olacağı, günümüzde büyük uluslararası şirketlerin bile giderek artan şekilde yenilenebilir enerji ürünlerini seçtiklerini ya da kendi enerji üretme kapasitelerinde yenilebilir enerjiye yatırım yaptıkları belirtilen BM Raporu’nda “Yenilenebilir enerji kaynakları 10 yıl içinde fosil yakıtlardan daha ucuz olabilir” öngörüsüne yer verildi.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) kapsamında yer alan 21. Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politikaları Ağı (REN21) “Yenilenebilirlerin Küresel Gelecek Raporu: Yüzde 100 yenilenebilir enerjiye doğru büyük tartışmalar -Renewables Global Futures Report: Great debates towards 100 per cent renewable energy” başlıklı bir rapor yayınladı.
Enerji tüketiminin yüzde 20’si yenilenebilir kaynaklardan
BM Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan REN21 İcra Sekreteri Christine Lins, rapor ile bu yüzyılın ortalarına doğru yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanılmasına ulaşmada fırsatlar ve zorluklar hakkında tartışmalara zemin hazırlanmasının amaçlandığını söyledi.
Sadece olumlu dileklerin hedefe ulaşılmasını sağlamayacağını, hükümetlerin ancak zorlukların neler olduğu ve bunların üzerinden nasıl gelinebileceği tam olarak anlaşılırsa yenilenebilir enerji için doğru politikaları ve mali girişimleri benimseyeceklerini vurgulayan Lins, 2016 yılında da son 3 yıldır olduğu gibi küresel ekonominin büyümeye devam ettiğini, ancak enerji sektöründeki emisyonların azaldığını kaydetti.
Bu durumun özellikle Çin ve ABD’de yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlara bağlı olduğunu belirten Lins, dünyanın enerji tüketiminin yüzde 20’sinin yenilebilir enerjiden elde edildiğini ifade etti.

“Yenilenebilir enerji maliyeti, fosil yakıtlardan daha az olacak”
Dünyanın her yerinden 114 enerji uzmanının görüşlerine yer verilen rapor, uzmanların yenilebilir enerji maliyetinin gelecek 10 yılda tüm fosil yakıtlardan daha ucuz seviyeye gelerek düşmesini beklediklerini de ortaya koydu.
Uzmanların yüzde 70’i, yüzde 100 yenilebilir enerji kullanmanın hem gerçekçi hem de tatbiki mümkün olduğunu belirtiyorlar. Uzmanlardan özellikle Avrupa ülkeleri ve Avustralya’dan olanlar bu görüşü destekliyor.
Yüzde 100 yenilenebilir enerjiye erişilmesinde ne tür zorluklarla karşılaşılacağına da yer verilen raporda, özellikle Afrika, ABD ve Japonya’da 2050 yılında kadar yüzde 100’e ulaşma konusuna şüpheli yaklaşılıyor. Bu şüphenin nedenini ise konvansiyonel enerji sanayinin çıkarları oluşturuyor.
Ayrıca uzun dönem politikaların eksikliği ve enerji etkinliği ve yenilenebilir enerjiye yatırım için istikrarlı ortam olmaması da bazı ülkelerde bu konuda ilerlemeyi engelliyor.
REN21 kapsamında hükümetlerin yanı sıra, uluslararası kuruluşlar, sanayi dernekleri, bilim ve akademi çevresi, sivil toplum ve BM kuruluşlarından Kalkınma Programı (UNDP) ve Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) de bulunuyor.