Rusya’nın, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının Türk jetlerince düşürülmesinin ardından gündeme getirdiği Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlar, 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girecek. Yaptırımlar kapsamında Türkiye’nin ürettiği birçok meyve, sebze ve et ürününün Rusya’ya girişi 1 Ocak 2016 itibarıyla tamamen yasaklanacak.
Türkiye ile başlayan gerilimde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dimitry Medvedev imzasıyla kararlaştırılan Türkiye’ye yönelik ekonomik tedbirler, tarım ve turizm başta olmak üzere birçok sektörü yakından ilgilendiriyor.
Rusya’nın Türkiye’ye yaptırımları çoğunlukla meyve ve sebze ürünlerini kapsıyor. Rusya, 1 Ocak 2016 itibarıyla Türkiye’den domates, portakal, elma, kayısı, lahana, tuz, brokoli, mandalina, salatalık, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, karanfil, tavuk ve hindi eti ithalatını yasaklarken, Türkiye’den ithal edilen diğer balık, kırmızı et, süt ürünleri, fındık, limon gibi bazı ürünlerin Rusya’ya girişine ise herhangi bir yasak getirilmedi.
2015 yılının Ocak-Ekim döneminde Türkiye, Rusya’ya yaklaşık 300 bin ton domates, 255 bin ton narenciye, 20 bin ton beyaz et ve 36 bin ton tuz ihraç etti.
Türkiye’nin yaş meyve-sebze ihracat gelirlerinin %42’sini oluşturan yasak kapsamındaki ürünlerin Rusya’ya yıllık ihracat tutarı ise yaklaşık 770 milyon dolar.
Turizm sektörü de kapsama alanında
Rusya’nın yaptırımları sadece Türkiye’den ithal edilen ürünleri değil, birçok sektörü de etkileyecek şekilde başka başlıkları da içeriyor.
Yaptırım kararının alınmasının ardından turizm sektörüne olumsuz yansımaları hemen görülmeye başlanan uygulamalar arasında 1 Aralık 2015’ten itibaren Rusya ve Türkiye arasında gerçekleşen charter (tarifesiz) uçuşların durdurulması başı çekiyor. Rusya, kararla birlikte Türkiye’de tatildeki Rus vatandaşlarını geri çağırmış ve vatandaşlarına Türkiye’ye gitmemeleri uyarısı yapmıştı.
Charter uçuşların iptali ve Rusya’daki tur operatörlerine Türkiye’ye tur satışlarının yasaklanmasından ayrı olarak Türkiye ile Rusya arasındaki vizesiz seyahat uygulaması 1 Ocak’tan itibaren tek taraflı askıya alınacak.
Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı dahilinde faaliyet gösteren kurum veya kişilerin, Rusya’da belirli bazı alanlarda iş yapmalarına yasak veya kısıtlama getirildi. Bu kapsamda Rusya’da faaliyet gösteren şirketlerin, 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk vatandaşlarının işe alımına da yasak getirilirken, listesi henüz yayınlanmayan 53 şirketin önümüzdeki yıl da Türk işçi çalıştırabilmesine izin verileceği belirtildi.
Rusya, Türk nakliye firmalarının Rusya’daki faaliyetlerinin yanı sıra Karadeniz ve Azak Denizi’nde Rus deniz sahasında bulunan Türk deniz taşıtları üzerindeki denetimlerin arttırılmasını da kararlaştırdı.