Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) tarafından bu yıl 52’ncisi düzenlenen kongrede, kanser hastalıklarında kandan kanser teşhisi gibi önemli gelişmeler paylaşıldı.
Kongre sonrası, alınan kararlar ve gelişmeler, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından düzenlenen Best Of ASCO’da hekimlere aktarıldı.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği başkanının açıklamaları
Düzenlenen toplantının önemini ve amacını anlatan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, “Bu toplantının özetinin sunulduğu etkinlikler, farklı ülkelerde de yapılıyor. Ülkemizde de yine derneğimiz aracılığıyla bu toplantının 7’ncisi şu anda yapılmaktadır. ASCO sırasında kanser alanında ortaya çıkan önemli gelişmeleri ülkemizdeki bilim insanlarını tanıtmak ve sunmak amacıyla bu toplantıyı düzenliyoruz. Toplantının özeti buradaki bilim insanlarımıza sunulacaktır.” dedi.
Hormon tedavisi, meme kanser tedavisi başarısını arttırıyor
Kongre sırasında ortaya çıkan 4 ana başlığı sıralayan Prof. Dr. Özet, meme kanserinde uzun süreli hormon tedavisinin kanserdeki başarıyı arttırdığı söyleyerek, “Bu kongre sırasında önlemli çalışmaların sunulduğu bir bölüm var. Bu bölümde başlıca 4 çalışma sunuldu. Bu çalışmalardan bir tanesinde özellikle meme kanseri hastalarında uzun süreli hormonal tedavinin daha yararlı olabileceğine ilişkin veriler paylaşıldı. Uzun süreli hormon tedavisi uygulanması antik hestrejonik tedavilerin verilmesi meme kanserindeki başarıyı arttırmaktadır.” şeklinde konuştu.
Sigara önemli bir kanser etkeni
Kanser oluşmasında sigaranın önemli rol oynadığını ifade eden Özet, “Önlemeyle ilgili olanları biz biliyoruz, kanserin ülkemizde önlenmesine yönelik en önemli yapılabilecek şey sigaranın toplumdan uzaklaştırılması tamamen yok edilmesi. Alkolün azaltılması, obezitenin önlenmesi fiziksel aktivitenin ve sporun arttırılması, yeme içme alışkanlıklarımızın düzeltilmesi de önemli. Bunlar kanser görülme sıklığını azaltacaktır.” diye konuştu.
Kan ile kanser teşhisi, hastaları ağrılı bir biyopsiden kurtarıyor
Kandan kanser teşhisi yapılmasının kanser tedavisi ve teşhisi açısından faydasını aktaran Özet, “Bir bölgede bir tümöral oluşum ortaya çıktığında, ilerleyen süreçte burada ortaya çıkan tümoral dokuya ait hücreler kana geçmekte. Bunun yanında tümöre ait olan çeşitli materyaller de önem taşımakta. Kandan kanser teşhisi gibi uygulamalar yapıldığında hastaları yoran biyopsi olarak adlandırdığımız işlemlerden uzak tutmakta.
Bu sayede hastaya acı veren biyopsi yapılmıyor, hasta daha kolay değerlendiriliyor ve tanıya ulaşılıyor. Söz konusu yöntem bu nedenle önem taşımaktadır. Bu giderek yaygınlaşan bir yöntem, henüz standart değil. Ancak gelecek dönemde yaygın olarak birçok yöntemin yerini alacak gibi görünüyor” dedi.
http://www.hurriyet.com.tr
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN