Günde bir muz yemek kanser riskini azaltıyor!

Muzu biraz yeşil yemeyi seviyorsanız, bazı beklenmedik sağlık yararları elde ediyor olabilirsiniz. Yaklaşık 20 yıllık bir araştırma, olgunlaşmamış muzlardaki nişastanın bazı kanser riskini yüzde 60'tan fazla azaltabildiğini ortaya koyuyor. Muzla birlikte bu tür nişasta yulaf, tahıllar, makarna, pirinç, bezelye ve fasulyede de bulunuyor.

Newcastle ve Leeds Üniversitelerindeki uzmanların öncülük ettiği ve Cancer Prevention Research dergisinde yayınlanan araştırma bulguları doktorların teşhis ve tespitinin zor olabileceğini söylediği bağırsağın üst kısmındaki kanserleri azaltmada önemli etkilere sahip olabileceğini açıklıyor.

Çalışma boyunca katılımcılar, aşırı olgunlaşmamış ve hala biraz yeşil olan bir muz yemekten elde edeceğinize eşdeğer, dirençli nişasta adı verilen bu nişastadan bir doz aldılar.

Özellikle kalın bağırsak ve rektumda kanser riskini artıran kalıtsal bir hastalık olan Lynch sendromlu yaklaşık 1000 hasta, dozu ortalama iki yıl boyunca aldı.

Dirençli nişasta özofagus, mide, safra yolları, pankreas ve duodenal kanserler dahil olmak üzere üst gastrointestinal (GI) sistem kanserleri üzerinde özel bir etkiye sahipti.

Newcastle Üniversitesi'nde profesör John Mathers yaptığı açıklamada, "Dirençli nişastanın bir dizi kanseri yüzde 60'ın üzerinde azalttığını bulduk. Etki en çok bağırsağın üst kısmında barizdi" diyor.

Denemede kullanılan doz, günlük bir muz yemeye eşdeğerdi: Çok olgun ve yumuşak hale gelmeden önce, muzlardaki nişasta parçalanmaya direnir ve orada yaşayan bakteri türünü değiştirebileceği bağırsağa ulaşır.

Dirençli nişasta iyi bağırsak bakterilerini besliyor

Dirençli nişastanın toz takviyesi olarak alınabileceğini ve doğal olarak bezelye, fasulye, yulaf ve diğer nişastalı gıdalarda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Dirençli nişasta, çoğu karbonhidratın aksine ince bağırsakta sindirilmeyen bir karbonhidrat türü olarak tanımlanıyor. Bunun yerine kalın bağırsakta fermente olur ve sağlıklı bağırsak bakterilerini besler. Profesör Mathers, dirençli nişastanın, DNA'ya zarar verdiği ve sonunda kansere neden olduğu bilinen bağırsaktaki safra asitlerinin sayısını azaltarak kanser gelişimini azaltabileceğini düşündüklerini söylüyor.

- Gıda Hattı, Gıda bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/13213606/gunde-bir-muz-yemek-kanser-riskini-azaltiyor