BM, en yüksek bütçeli insani yardım çağrısını yaptı

Birleşmiş Milletler’in (BM) 2023 Küresel İnsani Yardım Genel Taslağı'nda, 2023 yılında insani yardım yapılacak kişi sayısının bu yıla göre 65 milyon kişi artarak 69 ülkede yaklaşık 339 milyona ulaşmasının beklendiği ifade edildi.

İnsani yardım çağrısı yüzde 25 arttı

Önümüzdeki yıl insani yardım için ihtiyaç duyulan miktarın bu yılın başına göre yüzde 25 artış göstererek 51.5 milyar dolara ulaşacağı belirtildi. Raporda Rusya ile Ukrayna arasında 9 aydır devam eden savaşın gıda ihracatını sekteye uğrattığı ve 37 ülkede yaklaşık 45 milyon insanın şu anda açlıkla karşı karşıya olduğu vurgulandı.

“Bu yılki olağanüstü gelişmeler 2023'e sıçradığı için insani ihtiyaçlar şaşırtıcı derecede yüksek” ifadelerini kullanan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, BM’nin yaptığı 51.5 milyarlık yardım fonu çağrısının "gelecek yıl dünyanın göreceği en büyük insani yardım programı olacağı" anlamına geldiğini söyledi.

En yüksek bağışçı ABD

Afrika Boynuzu'ndaki kuraklıkların, Pakistan'daki sellerin, milyonlarca kişiyi yerinden eden Ukrayna'daki savaşın ve salgının insani ihtiyaçları arttırdığını vurgulayan Griffiths, BM yardımlarının söz konusu ülkeler için önemine dikkat çekti.

ABD, bu yıl BM’ye şimdiye kadar 14 milyar doların üzerinde bağış yaparak üye devletler arasında açık ara en büyük bağışçı oldu. Çin ve Hindistan gibi diğer büyük ekonomilerin her biri ise 10 milyon dolardan az bağışta bulundu.

İHA

- Gıda Hattı, Dünya bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/12640926/bm-en-yuksek-butceli-insani-yardim-cagrisini-yapti