BlueWalker 3 uydusu, görünebilen yıldızların %99,8’inden daha parlak! Araştırmacılar dertli…

Standart akıllı telefonlar tarafından erişebilen yörünge iletişim ağının başlangıcı olarak kısa bir süre önce fırlatılan BlueWalker 3 prototipi, artık gökyüzünün en parlak cisimlerinden biri.

Uzayı izleyen araştırmacılar ve gökyüzü tutkunları için bu oldukça büyük bir sorun. Astronomların gökyüzünde bazı teleskopları olsa da uzay gözlemlerinin önemli bir bölümü yeryüzünden yapılıyor.

BlueWalker araştırmacılar için neden sorun teşkil ediyor?

Karanlığın ve Sessiz Gökyüzünün Uydu Kümesi Girişiminden Korunması için Astronomi Birliği Merkezi’ne göre (Astronomical Union Center for the Protection of the Dark and Quiet Sky from Satellite Constellation Interference, IAU CPS) En parlak olanlar hariç neredeyse tüm yıldızlar, bu yeni uydunun ışıltısının gölgesinde kalıyor.

IAU CPS’de direktör olan Piero Benvenuti, “BluWalker 3, uydu kümesi konusunda büyük bir değişim. Bu meseleye bir ara vermek konusunda bizim için önemli bir gösterge olmalı” diye konuştu.

BlueWalker 3 etkileyici bir cihaz. 64 metre kare büyüklüğündeki anten dizisi, alçak yörüngedeki en büyük ticari uydu kümesi. SpaceX Starlink uydularından çok daha fazla ışık yansıtma kapasitesine sahip.

BlueWalker’ın çok parlak olması dışında da bir sıkıntısı var. Uzayda bir cep telefonu kulesi olarak işlev görmesi amacıyla inşa edilen bu cihaz, radyo teleskoplarıyla çakışabilecek karasal radyo frekanslarını kullanıyor. Radyo teleskopları, mobil telefon kapsama alanlarının dışında konumlandırılan teleskoplar. Cep telefonlarına ayrılan frekanslar, gözlem tesisleri için radyo dalgası bakımından sessiz bölgelerde bile gözlenemiyor.

- Gıda Hattı, Bilim bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/12634021/bluewalker-3-uydusu-gorunebilen-yildizlarin-998inden-daha-parlak-arastirmacilar-dertli