İşte karşınızda "Ake meyvesi" !

Bununla birlikte, son zamanlarda dünya çapında popülerlik kazanmalarının en önemli nedeninin sağlık ve esenlik için faydalarının ispatlanması diyebiliriz. 

Ake meyvesi, Orta ve Güney Amerika'nın yağmur ormanlarında ake palmiye ağaçlarında yetişen yaklaşık 2,5 cm boyutunda yuvarlak meyvelerdir. Koyu mor bir kabuğa ve büyük bir tohumu çevreleyen sarı öze sahiptirler.

Kayısı ve zeytin gibi çekirdekler içerdikleri için sert çekirdekli meyveler sınıfında kendine yer buluyor.  Ake meyvesini yenilebilir hale getirmek için, sert dış kabuğu yumuşatmak üzere ıslatılır ve ardından koyu mor bir macun oluşturmak üzere püre haline getirilir.

Genellikle böğürtlen ve şekersiz çikolata karışımı olarak tanımlanan oldukça değişik bir tada sahip.

İşte sağlık yararları!

Taze ake meyveleri kısa bir raf ömrüne sahiptir ve yetiştirildikleri yerin dışında bulunmaları bir hayli zor. İhracat olarak ise dondurulmuş meyve püresi, kuru toz veya preslenmiş meyve suyu olarak satılıyor.

Ake meyveleri, sağlıklı yağlar ve düşük miktarda şekerin yanı sıra antosiyaninler de dahil olmak üzere birçok eser mineral ve bitki bileşiği içeriyor.

Antioksidanlar insanlar için çok önemli çünkü vücuttaki serbest radikallerin zararlı etkilerini nötralize ederler.

Serbest radikaller antioksidanlar tarafından nötralize edilmezse hücrelere zarar verebilir ve diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi bir dizi hastalığa yol açabilirler.

Ake meyveleri, yaban mersini ve kızılcık gibi diğer antioksidan bakımından zengin meyveleri sınırlayan inanılmaz derecede yüksek miktarda antioksidan içerirler.

Birçok hayvan deneyi ve bazı insan deneyleri ake meyvesinin kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini öne sürdü.Yine yapılan  hayvan deneylerinde ake meyvesinin bir anti-kanser ajanı olarak potansiyel gösterdiği görüldü. İnsanlardaki etkisini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunuyor.

- Gıda Hattı, Sağlık bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/12534693/iste-karsinizda-ake-meyvesi