Stresin iştah ve kilo üzerine etkisi

İşlevsel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) sistemi kullanılarak yürütülen bir klinik araştırmada stresin fazla kilolu ve zayıf insanlarda iştah üzerine etkisi incelendi.

Buna göre stres kendini kontrol mekanizmasını yavaşlatıyor, ödül algısını ise yükseltiyor. Bu nedenle stres altındaki bireyler ödüllendirilme ihtiyaçlarını tatmin için daha fazla istek duyarken bunu yüksek kalorili gıdalarla tatmin etmeye karşı kendilerini daha zor kontrol ediyorlar.

Stres gıdalarla ilgili yaklaşımı değiştiriyor 

Johns Hopkins Hastanesi'nden araştırmacılar stres durumunun beynin gıdaya tepkisini etkilediğini, gıdayla ilgili uyaranların hem kilolu hem zayıf kişilerde beynin ödüllendirme ve bilişsel kontrol ile ilgili bölümleri ile tepki gösterdiğini buldu.

Araştırmanın sonuçları PLOS ONE dergisinde yayınlandı. Araştırmaya 17'si obez ve 12'si zayıf 16 kadın ve 13 erkek  katıldı. Bir sosyal ve psikolojik stres testinden önce ve sonra olmak üzere katılımcıların iki kez fMRI taraması yapıldı.

Stres testi sonrası beyin taraması ve gıda testi

Her iki tarama sırasında da katılımcılara bir gıda sözcük tepkisellik testi yapıldı. Bu testle katılımcıların beyinlerinin kara tahta üzerindeki menü gibi gıda sözcüklerine gösterdiği tepkiler kaydedildi.

İştah tepkisini en üst seviyeye çekmek için katılımcılardan testte adı geçen her gıdanın nasıl göründüğünü, koktuğunu ve tadının nasıl olduğunu hafızalarında canlandırmaları istendi. Bunun yanında katılımcılara söz konusu gıdaları ne kadar sevdikleri ve yememeleri gerektiğini düşünüp düşünmedikleri de sorularak her gıda için karar verme yaklaşımları öğrenildi.

Obez bireyler kendilerini daha zor kontrol ediyor

Deneyler sonucunda obez ve zayıf kişilerin beyin tepkilerinde küçük farklılıklar olduğu görüldü. Buna göre obez yetişkinlerin beyinlerindeki bilişsel kontrolü sağlayan alanda özellikle ızgara peynir gibi yüksek kalori içeren gıdalarda daha az faaliyet tespit edildi.

Çalışma stresin gıdalara verilen tepkileri değiştirdiğini de gösterdi. Örneğin obez katılımcıların beynindeki ödül bölgesinde stres testinden sonraki gıda kelime testinde daha fazla faaliyet görüldü.

Zayıf kişilerde daha fazla stres iştah artışını tetikliyor

Araştırmanın bir sonucu da kişinin kendine özgü stres algısının beynin tepkilerini değiştirdiği yönünde. Örneğin test sırasında daha fazla strese girdiğini ifade eden zayıf katılımcıların beyinlerindeki bilişsel kontrol bölgesinde faaliyetin düştüğü görüldü. 

- Gıda Hattı, Sağlık bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/12508877/stresin-istah-ve-kilo-uzerine-etkisi