İmar barışı affı nedir ne zaman çıkacak? 2022 imar barışı affında son durum ne?

Meclise sunulan torba yasası ile birlikte gündeme gelen imar barışı affında son durum, binlerce vatandaşın gündemini meşgul ediyor. 30 Temmuz öncesinde ruhsatsız olarak yapılmış kaçak yapılar için bir düzenleme üzerinde duruluyor. Aftan yararlanmak isteyen vatandaşlar "İmar affı nedir, çıktı mı, ne zaman çıkacak, son durum ne?" sorusuna yanıt arıyor. İşte, 2022 imar barışı affı son dakika gelişmeleri...

İmar barışı affı çıkacak mı?

2018 yılında çıkarılan ve 31 Aralık 2017'den önce yapılmış kaçak yapıların imar ve iskan sorununun çözülmesi amacıyla yapılan imar barışı bir kez daha meclis gündeminde yer alıyor. BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından  TBMM’ye sunulan yasa teklifi 11 Ekim 2022 tarihinde Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’na geldi.
Destici kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelerde verdi:

"Yüzbinlerce vatandaşımız ve binlerce aile iptal edilen yapı kayıt belgeleri neticesinde; idari para cezaları, yıkım kararları ve haklarında açılan ceza davaları sebebiyle telafisi güç mağduriyetler yaşamaktadırlar. Barınma ihtiyacını karşılamak üzere özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi iptal olmuş ve iptal olma aşamasında olan yapılar; kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenmek sureti ile yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır."

Konu şimdilik değerlendirme sürecinde.

İmar barışı affı nedir?

İmar affı gecekondu ve imar mevzuatına göre yapılmayan ve inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen kanuna denir. İmar affının bir diğer adı imar barışıdır. İmar affı (imar barışı) ilk kez 1984'de çıkarıldı.

Affın amacı, kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellemektir.

- Gıda Hattı, Ekonomi bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/12443214/imar-barisi-affi-nedir-ne-zaman-cikacak-2022-imar-barisi-affinda-son-durum-ne