Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Rus tahıl ve gübresi konusunda kararlılık mesajı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) 6. Zirvesi çerçevesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

“İki nükleer santralin çıkaracağı ses, dünyada farklı olacaktır”

Ukrayna krizi başta olmak üzere bölgesel konular ve 2 ülke arasındaki ilişkilerinin ele alındığı görüşmede Erdoğan, “Akkuyu çok önemli bir adım. Akkuyu ile ilgili olarak birinci türbünün önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir. Sinop ile ilgili bir adım atılırsa bu çok daha farklı bir çarpan etkisi yapacaktır. Türkiye-Rusya işbirliği gerekirse Akkuyu yüzde 10 enerji ihtiyacımızı karşılarken, ikinci Sinop yüzde 10 karşıladığı zaman yüzde 20 gibi enerji ihtiyacımızı karşılamada 2 nükleer enerji santralinin çıkaracağı ses dünyada farklı olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Rus tahıl ve gübresinin Türkiye üzerinden nakli konusunda kararlıyız”

Görüşmede üzerinde durulan tahıl sevkiyatı konusunda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Tahıl naklinde de İstanbul mutabakatını güçlendirerek devam ettirmemiz ve Rusya tahıl ve gübresinin Türkiye üzerinden az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda bizler de kararlıyız. Bunu az gelişmiş ülkelere üzerimizden yaparız, hatta bu isimleri belirlemede müşterek çalışma içerisinde olabiliriz. Gelişmiş ülkelerden daha çok fakir ülkeleri bu süreç içinde gözetmemizdir. Bunu yapmamız da dünyada pek çok dengeyi lehte çevirecektir. Türkiye ile Rusya’nın atacağı adımlar belli çevreleri rahatsız ederken az gelişmiş ülkeleri de mutlu edecektir. Bu konudaki kararlığımıza arkadaşlarımızın birbirleriyle yapacağı çalışmalar önemli. Gerek Dışişleri Bakanlarımız gerek Tarım Orman Bakanlıklarımız gerekse Enerji Bakanlığımızın yapacağı çalışmalar bizi güçlü kılacaktır.”

“Türk Akım’da sabotaj yapmayı planlıyorlardı ama önledik”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, ikili anlaşmaların aksamadan uygulandığını belirterek, “Sizinle beraber en üst düzeyde gerçekleştirdiğimiz görüşmeler iyi sonuçlar veriyor, ülkelerimiz arasındaki anlaşmaların hepsi yerine getiriliyor” dedi.

Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya gaz tedariki konusunda isteklerini dile getiren Putin, "Avrupa'dan bile daha güvenli bir güzergah olan Türkiye, gaz tedariki konusunda en güvenli güzergah haline geldi. Sizin tutumunuz sayesinde bu gaz boru hattını çok daha yoğun bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Türk Akım’da sabotaj yapmayı planlıyorlardı ama önledik. Başarılı bir biçimde çalışmaya devam ediyor. Rusya Enerji Haftası çerçevesinde Türkiye Enerji Bakanı ve BOTAŞ Genel Müdürü ile müzakereler yaptıktan sonra Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi haline getirme hedefini belirledik" diye konuştu.

Putin, İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasıyla Karadeniz üzerinden dünyaya sevk edilen tahılın çok azının yoksul ülkelere ulaştırılabildiği eleştirisini de yineledi.

İHA

- Gıda Hattı, Dünya bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/12373496/cumhurbaskani-erdogandan-rus-tahil-ve-gubresi-konusunda-kararlilik-mesaji