Avrupa’da yeni oluşum: Avrupa Siyasi Topluluğu toplanıyor!

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, 6-7 Ekim’de Prag’da düzenlenecek Avrupa Siyasi Topluluğu ve AB Liderleri Gayriresmi Toplantısı öncesinde AB ülkelerinin başbakan ve devlet başkanlarına bir davet mektubu gönderdi. Michel, toplantıda barış ve güvenlik, ekonomik durum, enerji ve iklim, göç ve hareketlilik konu başlıklarının ele alınacağını bildirdi.

Yeni oluşum, Avrupa Siyasi Topluluğu

Haziran ayında düzenlenen AB Konseyi’nde gerçekleştirilen stratejik tartışma çerçevesinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının Avrupalı ülkeleri birçok alanda etkilediğinden yola çıkılarak, Avrupa'daki ortaklarla siyasi eşgüdüm amaçlı platform kurulmasını sağlayacak “Avrupa Siyasi Topluluğu” oluşturulmasına karar verildiğini hatırlatan Michel, Avrupa’nın güvenliği, istikrarı ve refahının güçlendirilmesi için çalışmak ve ortak çıkar alanlarında siyasi diyalog ve işbirliği yürütmek üzere liderlerin eşit temelde bir araya gelmesinin amaçlandığını kaydetti.

6 Ekim’de Prag Kalesi’nde düzenlenecek Avrupa Siyasi Topluluğu Toplantısı’na şu ülkeler davet edildi:

AB27, Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, İzlanda, Kosova, Lihtenştayn, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan, İsviçre, Türkiye, Ukrayna, Birleşik Krallık.

Saat 13:00’te başlayıp 16:00’da sona ermesi beklenen toplantının ardından iki görüşmeler ve kapanış oturumu düzenlenmesi planlanıyor.

Sonunda yazılı ortak açıklama öngörülmeyen toplantıda ele alınacağı belirtilen konular şöyle:

• Barış ve güvenlik,

• Ekonomik durum,

• Enerji ve iklim,

• Göç ve hareketlilik.

Gayriresmi AB Liderler Zirvesi

7 Ekim’de gerçekleştirilecek AB Liderleri Gayriresmi Toplantısında görüşülecek konu başlıkları ise, “Ukrayna’da sürmekte olan savaş bağlamında son dönem gelişmeler, Enerji krizi, Ekonomik durum” olarak sıralandı.

- Gıda Hattı, Dünya bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/12325157/avrupada-yeni-olusum-avrupa-siyasi-toplulugu-toplaniyor