FAO Türkiye’den kooperatiflere destek!

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun Japon Hükümeti finansmanı ile yürüttüğü “Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklar İçin Sürdürülebilir İstihdam ve Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi’’ projesi kapsamında kurulan  İlmek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Salihli Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi açılış törenleri, Manisa Valiliği, Salihli ve Şehzadeler İlçe Belediyeleri, FAO Türkiye, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve sektörden temsilcilerin de katıldığı etkinlik ile gerçekleştirildi.

FAO, 13 ilde 22 kooperatifi destekliyor

FAO Türkiye Gıda Güvenliği Uzmanı Keigo Obara açılış konuşmasında kooperatifçilik programı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. FAO Türkiye olarak toplamda 13 farklı ilde 22 kooperatifi desteklediklerinin alını çizen Obara, “Verilen eğitimlerde alınan sonuçlar, bizleri çok mutlu ediyor. Japon Hükümeti tarafından finanse edilen bu projemizde toplamda 3 il ve 4 kooperatifte toplam 96 faydalanıcımıza mesleki ve girişimcilik eğitimleri verdik. Üretimlerini kolaylaştıracak ekipman desteği sağladık. Kooperatiflerimizi sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak en büyük önceliğimiz” dedi.

FAO Türkiye Suriye Mülteci Dayanıklılık Planı (SRRP) Program Koordinatörü Ertan Aktan da, “Desteklediğimiz kooperatiflerin özerk ve bağımsız yapısının korunması, kendi ayakları üzerinde durabilmeleri ve ticari faaliyetleri kadın odağında, kadınların öncülüğünde sürdürebilmeleri bizim için en önemli çıktılar. FAO Türkiye olarak sahada somut çıktılar ortaya koyan programlarımızı paydaşlarımızla beraber her alanda sürdürmeye devam edeceğiz” diyerek, üretici kadınlara verilen desteği vurguladı.

“Faydalanıcıların hayatlarına dokunmaya çalıştık”

Manisa İl Tarım Müdürü Metin Öztürk ise, “Yaklaşık 4,5 yıldır FAO ile iş birliği içerisinde istihdam olanakları yaratarak faydalanıcılarımızın hayatlarına dokunmaya çalıştık. Bu projemizde ise desteklediğimiz 2 kooperatifimizin yaptıkları geleneksel el işleri, reçel salça, erişte gibi yöresel ürünler; yerel-ulusal marketlerde ve e-ticaret yolu ile tüketiciler ile buluşmakta. Ayrıca kooperatifleri aracılığı ile kurduğumuz üretim tesisleri ile katma değeri yüksek ürünler üreterek Manisa merkezde ve Salihli ilçesinde yaşayan üreticilere yeni istihdam imkanları sunmayı amaçlıyoruz. Bu sayede bölgede sürdürülebilir bir kalkınma yapısı oluşturarak kadın istihdamını da arttıracağımıza inanıyorum” dedi.

50 kadın üretici kooperatif çatısı altında buluştu

2022 yılında Manisa merkez ve Salihli ilçesinde üretimine destek olma fikriyle yola çıkan İlmek ve Salihli Kooperatifleri, 25 Türk ve 25 Suriyeli olmak üzere 50 kadın üretici ile çalışmalarına devam ediyor. Proje kapsamında üyeler yöresel ürünler, gıda, hijyen gibi konuların yanı sıra kooperatifçilik, girişimcilik, pazarlama, iş güvenliği ve sağlığı gibi alanlarda da eğitimlerini tamamladı. Kooperatif üyelerinin bu eğitimler neticesinde mevzuatlara uygun, güvenilir gıda üretebilmeleri ve sonrasında ürettikleri ürünleri pazar koşullarına uygun şekilde tüketiciye ulaştırabilmeleri hedefleniyor.

Suriyeli Mülteci Dayanıklılık Planı kapsamında Japon Hükümeti finansmanı ile devam eden proje, Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülüyor.

- Gıda Hattı, FAO'dan bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/12295723/fao-turkiyeden-kooperatiflere-destek