Kripto para fiyatları 28 Eylül - Kripto para borsaları canlı durumu

Kripto para fiyatları 28 Eylül sorgulamaları, kripto para ile ilgilenenler tarafından her gün araştırılıyor. Bitcoin, Etherium, XRP, Doge gibi kripto para birimleri ne kadar oldu? Güncel kripto para piyasası ne durumda? Kripto para piyasası her gün binlerce kişi tarafından takip ediliyor. Kripto paralara yatırım yapan kişiler yatırdıkları Kripto paranın düşüp yükseldiğini anbean kontrol ediyor. İşte 28 Eylül kripto para fiyatları canlı.

En çok yatırım yapılan Kripto para birimlerinden Bitcoin, Ethereum, XRP gibi Kripto paraların kaç TL olduğu merak ediliyor. İşte 28 Eylül canlı kripto para fiyatları...

Kripto para fiyatları 28 Eylül

Dünya üzerinde güvenilir olan birçok Kripto para alıp satma işlemi gerçekleştirilebilen borsalar bulunuyor. Bunların en popüleri Binance olarak biliniyor. Türkiye'deki pek çok kişi de bu borsaları kullanırken bazı kişiler ise Türk borsalarında işlem yapıyor. Peki Türkiye'de faaliyet gösteren Kripto para borsaları neler? Kripto para uygulamaları hangileri?

Bitcoin veya farklı kripto para türlerini alabileceğiniz Kripto para borsaları:

Kripto para nedir?

Kripto para, güvenlik açısından kriptoloji bilimini kullanan, dijital ve sanal bir para birimidir ve matematik temelli şifrelenmişlerdir. Banka kartlarımız, sanal kartlarımız ya da sanal ortamda yapmış olduğumuz her işlemde senelerdir bu paraları kullanıyorduk esasında. Bankaların kasalarından fiziksel olarak paralar çıkmadan, sanal olarak paraları harcıyorduk ve bir bakıma bu paralar da kripto paralardı çünkü yalnızca sistemlerde rakamsal değişiklikler meydana geliyordu. Yeni nesil kripto paralar da temelde bu mantıkla çalışıyor diyebiliriz. Dünyadaki diğer para birimlerine nazaran bu kadar çok ilgi görmesinin ve sevilmesinin ana sebebi ise organik bir yapıda olması. Yani herhangi bir hükümet ya da merkezi otorite tarafından yönetilemiyor, henüz. Bu da, bu para biriminin daha güvenilir olarak anılmasını sağlıyor.

Kripto para nasıl üretilir?

Paraların merkezi bir otorite ya da hükümete bağlı olmadığını belirtmiştik. Bu paraların üretimi de tıpkı varlıkları gibi bütünüyle kullanıcı temelli bir modele sahip. İlk olarak bilmemiz gerekli olan şey, her kripto para biriminin belirli bir üretim sınırı vardır. Bitcoin'i örnek alacak olursak ilk yayımlanan protokollerinde yalnızca 21 milyon Bitcoin bulunabilir maddesi yer almakta. Yani üretim açısından bir sınırı bulunuyor. Bu sebeple de gün geçtikçe bu paraya olan rağbet artıyor çünkü bulunması giderek zorlaşıyor ve daha küçük parçalara bölünüyor.

Üretim işlemine tekrar dönecek olursak kripto para üretim işlemi kelimenin tam manası ile madencilik (mining) biçiminde oluyor. Yani nasıl altın bulmak için kazılar yapılıyorsa kripto para bulmak için de matematik sorunları, yazılımlar tarafından çözülmeye çalışılıyor. Herkesin çözebilme ve üretebilme hakkı olduğu için de en çok çalışan, daha çok üretiyor diyebiliriz. Evet, siz de gerekli teknolojik sistemlere (temel olarak işlemci gücü ve internet bağlantısı) sahipseniz siz de bu üreticilerden biri olabilirsiniz.

Bitcoin / Kripto para nasıl alınır?

Kripto paraların en popüleri ve en çok yatırım yapılan olan Bitcoin gibi farklı kripto para türlerini de alım satımı yapabileceğiniz birçok site bulmuyor. Peki Bitcion veya diğer kripto paralar nasıl alınır? İşte Türkiye'deki kripto para borsalarından kripto para alım ve satış işlemlerini nasıl yapacağınız ile ilgili bilgiler.

Mining nedir nasıl yapılır?

Kriptopara madenciliği yapmanın çağımızda bir çok yöntemi vardır. Kârlılık, maliyet ve zorluk bakımından bu metotları ayırmak mümkündür.

‌ASIC Madenciliği

‌‌ASIC, yani Uygulamaya Özel Entegre Devreler, kriptopara madenciliği odaklı sistemlerdir. İçlerindeki yazılım ve özel donanımlar, bu devreleri kriptopara madenciliği hayata geçirmek üzere özel birer donanım haline getirmektedir. Çok sayıda işlemciden oluşan ASIC cihazlar yüksek hesaplama kapasitesine sahip olmalarına rağmen çok fazla enerji tüketmektedir. Bu sebeple ASIC cihazlar ile madencilik yapan madencilerin elektrik tüketimini karşılayacak kuvvetli elektrik altyapılarına ihtiyacı vardır.

Bitcoin, Litecoin gibi İş Kanıtı (Proof of Work) madenciliği tabanlı kripto paralar yüksek hesaplama kapasitesi ihtiyacı sebebiyle artık yalnızca ASIC madencilik cihazları ile üretilebilmektedir.

‌GPU Madenciliği

Bilgisayarların ekran kartlarının işlemcileri Grafik İşlemci Birimi (GPU) olarak adlandırılmaktadır. GPU madenciliği de, ekran kartlarının işlemcileri hesaplama yapılarak işlemlerin doğrulandığı madencilik türüdür. Grafik kartlarının işlemcileri, bilgisayarların işlemcilerine göre çok daha kuvvetlidür ve hesaplama odaklıdır. Bu sebeple Ethereum, Zcash gibi İş Kanıtı madenciliği tabanlı kriptoparaların işlemlerinin doğrulanmasında grafik kartları kullanılıyor.

Ekran kartları, ASIC cihazlara göre çok da uygun fiyatlıdır. Ancak bununla beraber, madenciler, birden çok ekran kartını bir araya getirerek "Rig" adı verilen birden çok ekran kartının bir araya getirilmesiyle oluşan cihazlar kullanmaktadır.

‌CPU Madenciliği

‌‌CPU, yani merkezi işlem birimi (işlemci) ile de madencilik yapmak mümkündür. Evlerde kullanılacak olan bilgisayarlara bir madencilik yazılımı kurarak kolaylıkla ‌CPU madenciliği yapılabilmektedir.

Ancak çağımızda bu yöntem, diğer yöntemlere göre çok düşük performanslı olması nedeniyle artık nerdeyse hiç kullanılmamaktadır. Popüler kriptoparaların büyük çoğunluğu için işlemcilerle madencilik yapmak imkansız hale gelmiştir.

Bilgisayar işlemcileri artık iş kanıtı madenciliğinde kullanılmak yerine, Hisse Kanıtı (Proof of Stake - PoS) madenciliğinde kullanılıyor. Bu madencilik türünde, yüksek hesaplama gücüne gereksinim duyulmadığı için madencilik yazılımının çalışır halde olması ve cüzdanda gelir elde etmeye yeterli miktarda kriptopara olması yeterlidir.

Bulut Madenciliği

Bulut madenciliği, kriptopara madenciliği yapmak isteyen fakat yeterli donanım, zaman, deneyimi veya sermayesi olmayanlar için sunulmakta olan alternatif bir madencilik hizmetidir.

Madencilik yapmak isteyen kullanıcılar, bulut madencilik servislerinden işlemci gücü kiralar ve bu işlem gücünü, istedikleri madencilik havuzuna yönlendirerek kriptopara madenciliği yapabilirler.

Bulut madencilik servisleri, dönemlik kontratlar ile farklı kriptopara madencilik türleri için işlemci gücü kiralamaktadır. Donanım, yazılım, soğutma, bakım, yazılım gibi farklı maliyetleri göz önünde bulundurarak kullanıcılarla çeşitli kontratlar sunmaktadır. İşletme maliyeti için ücret ödenen kontratlar daha pahalı görünse de madencilik gelirleri daha yüksektir. Daha düşük ücretli ve işletme maliyetlerinin bir kısmının madencilik gelirleriyle karşılandığı kontrat paketlerinde ise, madencilik gelirleri daha da azalmaktadır.

Diğer madencilik türlerine göre daha uygun maliyetli görünmesine rağmen bulut madencilik yöntemini tercih eden kullanıcıların kar edebilmesi gün geçtikçe daha da zorlaşmaktadır.

Blockchain nedir?

Kelime anlamı "blok zinciri" olan blockchain aslında bu anlamı karşılıyor. En çok bitcoin ile adı duyulan blockchain, aslında "veri" olan her yerde kullanılabilecek bir teknolojidir. Bitcoin'de bloklar kripto para alışverişine dair bilgileri barındırırken bir başka kullanım alanı olarak sağlık sektöründe hastaların en küçük tıbbi bilgilerini taşıyor olabilir. Bu sistem bloklar halinde ve dağıtık olarak kullanıldığı için takibi mümkün olmayacak bir hale geliyor. Sizden çıkan bilgi, karşı tarafa ulaşana ve kodlar eşleşip bu bilgi açığa çıkana kadar kimse tarafından erişilemiyor, yönetilemiyor veya yönlendirilemiyor.

Bitcoinde kullanılan blockchain teknolojisini ele alacak olursak eğer bloklar üzerinde para alışverişi bilgileri taşınıyor ve her bir işlemin doğruluğu, "bitcoin" kazanmak için problem çözen madenci adı verilen kişiler tarafından sağlanıyor. Böylece yapılan işlemin doğruluğu kesinleşmiş oluyor.

Diyanet'e göre kripto haram mı, caiz mi?

Soru: Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?

Cevap: Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital­-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­ paraların kullanımı caiz değildir.

Bitcoin haram mı?

Diyanet'ten yapılan açıklamaya göre kripto para/Bitcoin günah mıdır sorusuna "Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir." denilerek, kripto paranın caiz olmadığı aktarılmış.

Kripto para (veya kripto varlık), işlemlerini güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal dövizdir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto paranın merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden gelmektedir.

- Gıda Hattı, Ekonomi bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/12236375/kripto-para-fiyatlari-28-eylul-kripto-para-borsalari-canli-durumu