Kronik yorgunluk sendromu olan bireylerin %91'inde ortak genler var!

Bilim insanları, aynı zamanda miyaljik ensefalomiyelit (ME) olarak da bilinen kronik yorgunluk sendromunda (CFS) yer alan olası genetik risk faktörlerini inceleyerek ilginç keşiflere imza attılar.

Kalıcı yorgunluk, beyin sisi ile karakterize, tam olarak anlaşılamamış bir durum olarak biliniyor. Dünya çapında yaklaşık 17 milyon insanı etkilediği düşünülüyor.

Kronik yorgunluk sendromu veya ME/CFS olarak da bilinen miyaljik ensefalomiyelit, etkilenenlerin sağlığı ve yaşam kalitesi üzerinde ciddi etkisi olan karmaşık ve heterojen bir hastalık. Mevcut tahminler, yetişkinlerin %2,5 kadarının ME/CFS'den muzdarip olabileceğini gösteriyor.

Bu durumun kesin nedeni şu anda bilinmiyor; bununla birlikte, sıklıkla nörolojik semptomlar, hafıza ve konsantrasyon bozukluğu, viral reaktivasyon ve uyku anormallikleri ile karakterize olarak kendisini gösteriyor.

Kronik yorgunluk sendromu vakaları sıklıkla başlangıçta irritabl bağırsak sendromu olarak yanlış teşhis edilen gastrointestinal anormallikler ile ortaya çıkıyor. Günümüzde şu anda kronik yorgunluk sendromunu kesin olarak tanımlayabilecek patognomonik bir biyobelirteç veya klinik tanı testi bulunmuyor. Bu nedenle tanı, temel olarak, tanımlanmış dahil etme ve hariç tutma kriterlerini karşılayan deneklerle klinik gözlem ve tıbbi öykülere dayanıyor.

Kronik yorgunluğunuz size anne babanızdan miras olabilir!

Son yıllarda, genom çapında hastalık ilişkilendirme çalışmaları (GWAS), birçok karmaşık hastalığın genetik temellerine heyecan verici yeni bakış açıları getirdi. Çoklu skleroz, sistemik lupus eritematozus ve Alzheimer hastalığının hastalık süreçlerinde rol oynayan proteinleri kodlayan genlerde polimorfizmler tanımlandı.

Son yapılan çalışmayla kronik yorgunluk sendromu geçiren bireylerin genom çapında hastalıkla ilişkilendirme çalışmaları sonucunda oldukça ilginç bir keşifle karşılaşıldı. Bu sendromla müzdarip bireylerin yaklaşık %91'inde ortak genler tespit edildi. 

Bu bulgu bize bu sendromun genetik olduğunu gösteren en güçlü kanıt. Kısaca kronik yorgunluğunuz size anne babanızdan miras olabilir!

- Gıda Hattı, Bilim bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/12157553/kronik-yorgunluk-sendromu-olan-bireylerin-91inde-ortak-genler-var