Biber salçası nasıl yapılır? Ev yapımı biber salçası tarifi, malzemeleri, püf noktaları...

Ev yapımı biber salçası yöresel olarak farklı şekilde hazırlanıyor. işte güneşte biber salçası olarak isimlendirilen köy usulü biber salçası tarifi, malzemeleri ve püf noktaları...

Biber salçası pek çoğumuzun evde hazırlamaya korktuğu bir ürün olsa da doğal ev yapımı biber salçası çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü kullanılabilmektedir. Bu nedenle tam da mevsimi gelmişken evde biber salçası nasıl yapılır sorusuna cevap veriyoruz. İşte biber salçası malzemeleri...

Biber salçası için gerekli malzemeler

Biber salçası yapılışı

Biber salçası yapımında biberlerin yıkanması işlemi ilk olarak gerçekleştirilmelidir. Biberler yıkandıktan sonra ikiye ya da dörde bölünür ve içerisinden çekirdekler çıkarılır. Biberler ayıklanırken bir taraftan da biberin kaynatılacağı tencere suyla doldurulur ve kaynatma işlemi başlar. Yıkanıp ayıklanmış olan biberler file çuvalın içerisinde kaynayan suya bırakılır.

Biberler yumuşak bir kıvam alıncaya dek kaynama işlemi devam eder ve iyice haşlanan biberler daha sonra suyun içinden çıkarılır ve süzülmesi için asılır. Üzerine bir taş ile baskı yapılır.

Süzülmüş ve soğumuş haşlanmış biberler robotta çekilir ve ardından robottan çekilmiş olan biberler zeytinyağı ve sıvı yağ ilave edilerek kavrulur.

Kavrulan salçalar sıcak şekilde cam kavanozlara bölünür ve hiç kullanılmamış kaynatılmış kavanozların ağzı sıkıca kapatılarak soğuması için ters çevrilip bırakılır.

Soğuyan biber salçası konserveleri serum ve rutubetsiz bir bölümde uzun süre bekletilebilir.

Kavurma işlemini tencerede ocakta yapmak yerine bölgesel olarak evlerinizin çatılarında balkonlarımızda güneş ışığı ile kavurabilirsiniz. Güneşte kavrulmuş biber çok daha lezzetli ve koyu renkte olacaktır.

Biber salçası püf noktaları

Ev yapımı biber salçası hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli konunun biberlerin süzülme aşaması olduğu unutulmamalıdır. Biberler hem asılarak hem de baskı ile üzeri bastırılarak suyu süzdürülmelidir. aksi takdirde aşırı sulu kalan biberin salçası lezzetli olmaz ve uzun ömürlü kalması da mümkün değildir. İyice süzülmüş biberlerle hazırlayacağınız salça macun kıvamında olacaktır ve kullanımı pratik ömrü uzun olacaktır.

Salçalık biber (kapya) nerede yetişir?

Salçalık biber ülkemizde yaygın olarak Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Akdeniz Bölgesi'nde ve Antalya Demre'de yoğun bir şekilde biber üretimi gerçekleştirilir. Marmara Bölgesi'nde ise Çanakkale'de kapya biber üretimi birinci sırayı almaktadır. Bunun dışında Bursa, Samsun, Urfa, Manisa ve Adana'da da kapya salçalık biber yetiştirilmektedir.

- Gıda Hattı, Yemek Tarifleri bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/12068744/biber-salcasi-nasil-yapilir-ev-yapimi-biber-salcasi-tarifi-malzemeleri-puf-noktalari