Ukrayna tahılını taşıyan ilk gemi Karadeniz'e açıldı

Ukrayna mısırı yüklü Sierra Leone bayraklı RAZONI isimli kuru yük gemisi, Lübnan'a gitmek üzere Odessa Limanı’ndan yola çıktı. 26 bin ton mısır taşıyan geminin yarın İstanbul’da olacağı, gerekli denetimlerin ardından yola devam edeceği bildirildi.

Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM tarafından 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde, mısır yüklü RAZONI isimli yük gemisi Lübnan'a gitmek üzere Odessa Limanı’ndan hareket etti.

Tahıl sevkiyatı anlaşmasının ardından, Ukrayna’nın Çornomorsk, Yuzhne ve Odessa limanlarında tahıl ihracatına yönelik çalışmalar başlatılmıştı. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ”Daha önce olduğu gibi Rusya, limanların altyapısını bombalamaya devam ederse B planına geçeceğiz. Yani Tuna limanlarını kullanacağız, demiryollarını kullanacağız ve mümkün olduğunca fazla tahıl sevkiyatı yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise geçtiğimiz cuma günü tahıl sevkiyatının yapılacağı 3 limandan biri olan Çornomorsk limanını ziyaret ederek, “İlk gemi yüklendi. Bu, limanın çalışmaya başladığını gösteriyor. Ukrayna tarafı tamamen hazır. Birlemiş Milletler ve Türkiye’ye işaret gönderdik. Ordumuz güvenlik durumunu garanti ediyor. Altyapı Bakanımız, Türk tarafı ve BM ile doğrudan temas halinde, onlardan sevkiyata başlayabileceğimize dair işaret bekliyoruz” sözlerini kullanmıştı.

BM’den açıklama

BM Ankara Ofisi’nden M/V Razoni isimli kuru yük gemisinin Odessa Limanı'ndan sefere başlaması hakkında açıklama yapıldı. Güvenli İnsani Denizyolu Koridoru’nun belirli koordinatları ve kısıtlamalarını kabul eden Müşterek Koordinasyon Merkezinin bu ayrıntıları uluslararası navigasyon prosedürlerine uygun olarak ilettiği belirtildi.

Geminin güvenli bir şekilde seyahati için tüm katılımcılarından askeri ve diğer ilgili yetkililerini bilgilendirmelerinin istenildiği kaydedilen açıklamada, Müşterek Koordinasyon Merkezinin gemiye seferi için onay vermeden önce geminin sefer kapasitesinin ve Odessa Limanı'nın hazır olup olmadığının da teyit edildiği vurgulandı. Açıklamada, “M/V Razoni 26 bin tonun üzerinde mısır taşıyacak. Odessa’dan hareket ettikten sonra 2 Ağustos'ta Türkiye karasularındaki teftiş lokasyonuna varması bekleniyor. Teftişin ardından gemi nihai varış yeri olan Lübnan’ın Trablus Limanı'na hareket edecek. Müşterek Koordinasyon Merkezi, geminin Güvenli İnsani Denizyolu Koridoru’ndan emniyetli bir şekilde geçişini gözlemleyecek” ifadelerine yer verildi.

Koordinasyon Merkezi, 27 Temmuz'da "Karadeniz Tahıl Girişimi" çerçevesinde İstanbul’da kuruldu. Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin oluşturduğu merkez; tahıl, diğer yiyecek maddeleri ve gübrenin Ukrayna’nın Karadeniz’deki başlıca üç limanından ticari gemilerle dünyaya emniyetli bir şekilde naklini sağlayacak.

Bakan Akar ve Çavuşoğlu’nun açıklamaları

Bu arada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, küresel gıda krizinin göçü de tetikleyebilecek noktada olduğunun altını çizerek, “Afrika'dan Avrupa'ya ve Türkiye'ye ciddi göç dalgasını beraberinde getirebilir. Çözüme gidiyor olması önemli” dedi.

Rusya'nın limanlarında da gıda ve çeşitli kimyasallar bulunduğuna işaret eden Akar, “Bunların nakli bizim çalışmamızın dışında ayrı bir konu ama bir katkımız olursa Türkiye olarak memnuniyet duyarız” diye konuştu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, “Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli sevkiyatı kapsamında ilk gemi Ukrayna’dan yola çıktı. Sürecin kesintisiz ve sorunsuz devam etmesini diliyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Mutabakatın, ateşkes ve kalıcı barışa vesile olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İHA

- Gıda Hattı, Dünya bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11602702/ukrayna-tahilini-tasiyan-ilk-gemi-karadenize-acildi