Son dakika… Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması başladı

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına geçileceği açıklaması doğrultusunda, konuya ilişkin Kurul Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. 81 ilde 18 Mart Perşembe gününden itibaren uygulanacak benzin ve motorinde tavan fiyat listesi de EPDK’nın sitesinde yayımlandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) akaryakıt fiyatlarındaki haksız kâr artışı karşısında, gizli zam yaptığı tespit edilen akaryakıt dağıtım şirketleri hakkında inceleme başlatmıştı.

EPDK’dan Akaryakıtta “Tavan Fiyat” Kararı

EPDK’nın internet sitesindeki habere göre, 17 Mart’ta olağanüstü toplanan Kurul; tüketicileri korumak, sektörün sürdürülebilir ve rekabetçi yapısını devam ettirebilmek, ortaya çıkan kâr oyunlarının tekrarlanmaması amacıyla “tavan fiyat” uygulanması kararı aldı. Bu karar ile Türkiye’nin tüm illerinde uygulanacak tavan fiyatlar EPDK tarafından belirlenecek.

Şirketler bu fiyatlardan daha yüksek meblağlarda kesinlikle satış yapamayacak. Yaptığının tespiti halinde EPDK tarafından hakkında soruşturma başlatılacak ve gerekli idari yaptırımlar uygulanacak.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, daha önce yaptıkları uyarılara rağmen bazı sektör oyuncularının gereken adımları atmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Devletimiz, eşel mobil sistemi ile üzerine düşeni yaptı ancak ne yazık ki bazı şirketler kâr oyunları ile bu uygulamayı suiistimal etti. Yaptığımız incelemeler neticesinde tüketicimiz ve sektörümüz için en doğru kararı verdik.

Kurulumuz olağanüstü toplanarak hem tüketicilerimizi hem de sektörümüzün sürdürülebilir ve rekabetçi yapısını korumak için tavan fiyat uygulaması kararı aldı. Kararımızın ardından tavan fiyattan daha aşağı rakamlarda akaryakıt satışı, daha fazla fiyat rekabeti bekliyoruz. Fiyatlarda 17 ila 20 kuruşluk indirimler olacak. Ancak kimse tavan fiyattan bir kuruş pahalı satamayacak. Umuyorum bu kararımız bütün sektör oyuncuları tarafından iyi anlaşılır, gereken mesaj alınır, fiyatlar konusunda gereken hassasiyet gösterilir.”

EPDK; daha önce 2009, 2014 ve 2015 yıllarında olmak üzere üç defa tavan fiyat uygulamasına gitmişti.

Tavan fiyat uygulaması 2 ay geçerli olacak

Bu açıklamanın ardından EPDK’nın konuya ilişkin kararı, 18 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bayi tavan fiyatı hesaplama formülüne yer verilen Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 17/03/2021 Tarihli ve 10081 Sayılı Kararı’na göre, her bir ilde benzin ve motorin türleri için ekli tablodaki fiyat farkı uygulanabilecek.

Tavan fiyat uygulaması, 2 ay süreyle uygulanacak.

Tavan fiyat listesi EPDK’nın sitesinde yayımlandı

EPDK’nın Tavan Fiyat Kararının Ardından İl Bazlı Akaryakıt Satış Fiyat Listesi de, kurumun internet sitesinde yayımlandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 17/03/2021 tarihli ve 10081 sayılı Kararı ile 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 10 uncu maddesi uyarınca iki aylık süre için tavan fiyat uygulaması başlatıldığı belirtilerek, bu çerçevede 18/03/2021 tarihi için geçerli il bazlı bayi tavan fiyatları verildi.

- Gıda Hattı, Ekonomi bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11587537/son-dakika-akaryakitta-tavan-fiyat-uygulamasi-basladi