Komşuda tarım yatırımı yapan yabancılara cezalar ertelenecek

Brüksel’in, Bulgaristan’da yabancıların tarım arazileri sahibi olmalarına yönelik düzenlemelere ilişkin yaptırım prosedürü başlatması, tarım arazisi sahibi olan yabancılara yönelik cezaların ertelenmesini gündeme getirdi.

Tarım arazileri mülkiyeti ve kullanımı kanununda, yabancı tüzel ve gerçek kişilerin Bulgaristan’da tarım arazisi sahibi olmalarını engelleyen cezai hükümler bulunuyor.

Söz konusu cezaların uygulamasının 2017 yılına ertelenmesini içeren öneri, Bulgaristan Meclisi Tarım Komisyonu’ndaki ilk oylamada, salt çoğunlukla kabul edildi. Reform Bloğu milletvekili Rumen Hristov, ertelemenin gerekçesi olarak Brüksel’in söz konusu uygulama nedeniyle Bulgaristan’a karşı yaptırım prosedürü başlatmasını gösterdi. Reform bloğu, ceza uygulamasının sadece ertelenmesi ya da kalkması için değil, tarım sektörünün tamamen liberalleşmesi için mücadele vereceklerini de açıkladı.

Cezaların ertelenmesi için, önerinin meclis tarafından da onaylanması gereken Bulgaristan’da en büyük yerel tarım arazi sahiplerinin, 1 100 000 dönüm ile Rompharm ve 600 000 dönüm ile Vinprom Peştera’nın sahip olduğu Agrion grubu olduğu bildirildi.

AB, tarım sektöründeki yatırımları kısıtlayan, yerel çıkarlara hizmet eden yasak uygulamasına karşı yaptırım prosedürü başlatmıştı.

Yabancı yatırımlarda %26,3 artış

Bu arada Bulgaristan Ulusal Bankası’ndan yapılan açıklamada, ülkedeki doğrudan yabancı yatırımların Ocak-Eylül 2015 döneminde 1,102 milyar avroya (GSYH’nin %2,6) ulaştığı, bu rakamın 2014 yılının aynı dönemine göre 229,5 milyon avro (%26,3) daha fazla olduğu kaydedildi.

2015 yılının dokuz aylık döneminde doğrudan yabancı yatırımlarda ilk sırayı Hollanda aldı.

Bulgaristan Ulusal Bankası’nın verilerine göre Ocak-Eylül döneminde yurt dışına yapılan yatırımlar ise 76,6 milyon avroda kaldı. Geçen yılın aynı döneminde rakam, 528,6 milyon avro olmuştu.

GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN

- Gıda Hattı, Tarım bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11585818/komsuda-tarim-yatirimi-yapan-yabancilara-cezalar-ertelenecek