Kinoa; çiftçinin yeni umudu!

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği tarafından düzenlenen, 2017 Kinoa Üretim Kongresi İstanbul’da yapıldı.

Türkiye’nin her bölgesinden yaklaşık 200 kinoa yetiştiricisi ve yetiştirici adayının katıldığı kongrede, kinoanın üretimi, pazarlaması, satışı ve Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneğinin yaptığı ulusal ve uluslararası çalışmalar konusunda katılımcılara detaylı bilgiler verildi.

“Doğru tohumu kullan, yüksek gelir elde et!”

Kongrede konuşan Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkanı Can Temizel, ülkemiz tarımsal üretim yelpazesindeki en yeni ürünlerden biri olan kionanın getirisinin, diğer bitkilere göre oldukça yüksek olduğunu söyledi. Derneğin bilgi ve tecrübelerinden yararlanarak üretim yapan üreticiler için çok büyük oranda gelir garantisi bulunduğunu ifade eden Temizel, “Ülkemizde kinoa yetiştirilen bölgelerde çok iyi sonuçlar alındı. Uyum sorunu yok. Türkiye’nin yüzde 80’inde hububat yetiştirilen her bölgede aynı ekipmanla yetiştirilebilen kinoa, buğday ve arpadan 5 ila 7 kat arasında daha fazla kazandırıyor” dedi.

Yetiştiriciliğin en önemli aşamalarından biri olan tohumluk seçimi konusunda üreticilerin aldanmaması gerektiğini vurgulayan Temizel, piyasada tohumluk kinoa adı altında ne olduğu bilinmeyen ve hasat sırasında üreticiyi verim açısından hüsrana uğratan, yıllar önce üretimden kalkan çeşitlerin satıldığını belirterek, “Üreticimiz çok kazanmak istiyorsa, tohumu doğru yerden, derneğimize danışarak almalı” dedi. Temizel, şöyle devam etti:

“Yerli üretimi teşvik ediyoruz”

“Derneğimiz, kinoa satışı yapan firmalarla işbirliği içinde yürüttüğü projelerle çiftçinin ürünlerinin satışı konusunda yardımcı oluyor. Alım yapan firmaların istedikleri kalite ve özellikteki ürünleri yurt dışı yerine, yerli üretimden sağlamak en önemli amaçlarımızdan biri. Ayrıca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili diğer kurumlarla işbirliği içinde sektörünün önünün açılması için gerekli çalışmaları yapıyoruz.

“Kinoa besin değeri ile sofraların vazgeçilmezi olacak”

Dünyada ve Türkiye’de tüketimi hızla artan kinoanın saymakla bitmeyecek kadar çok faydası var. Uluslararası çapta sağlık ve beslenme uzmanları kinoayı tavsiye ediyor. Kinoayı diğer tahıllardan ayıran en önemli fark, hayvansal gıda kaynakları kadar protein içermesidir. Eşsiz protein değerlerinin yanı sıra lif, vitamin ve mineral deposudur. İçerdiği enzimler nedeniyle yaşlanmayı geciktiren, cilt yıpranmasını azaltan, dokuları yenileyen kinoa, diyetlerin vazgeçilmezidir.”

“Çölyak hastaları için tam bir mucize”

Kinoanın en önemli özelliklerinden birinin de gluten içermemesi olduğunu kaydeden Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkanı Can Temizel, “Çölyak hastaları mucize tahıl kinoayı rahatlıkla tüketebiliyor. Çünkü kinoa gluten içermiyor, çabucak pişiyor ve tüketimi çok kolay” diye konuştu.

Kinoa Üretim Kongresi, akademisyenlerin Kinoa Yetiştiriciliği ve Kinoanın Besin Değeri ile ilgili sunumlarıyla sona erdi.

- Gıda Hattı, Güncel bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11581149/kinoa-ciftcinin-yeni-umudu