Yüksek lifli beslenme mikropların antibiyotik direncini azaltıyor

Günde en az 8-10 gram çözünebilir diyet lifi tüketen sağlıklı yetişkinlerin bağırsaklarında antibiyotiğe dirençli bakteri sayısının azaldığı ifade edildi.

Sıklıkla kullanılan tetrasiklin gibi çeşitli antibiyotiklere direnç geliştiren mikroplar dünya çapında birçok insan için büyük bir risk oluşturuyor. Tüm bakteri, virüs ve mantarları kapsaması amacıyla antimikrobiyel direnç olarak adlandırılan bu özelliğin önümüzdeki yıllarda artmaya devam edeceği düşünülüyor.

Amerikan Tarım Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar Bölümü uzmanlarınca yürütülerek mBio dergisinde yayınlanan araştırma bu konuda çığır açacak gibi görünüyor. Araştırmacılara göre insanlarda antibiyotik direnci büyük ölçüde bağırsaklarında taşıdıkları mikroplara bağlı.

Antibiyotiğe dirençli mikroplar farklı genler taşıyor

Dirençli mikroplar antibiyotiklere karşı genetik olarak kodlanmış savunma stratejileri geliştiriyorlar. Bunların miktarı, herhangi bir hastalık durumunda antibiyotik alan kişinin tepkisini de değiştiriyor.

Yapılan araştırma yetişkinlerin beslenmesinde yer alan lif ve hayvansal proteinin bağırsakta yer alan mikropların antibiyotik direnci gen düzeyi ile ilişkini gözden geçiriyor. Sonuçlara göre, düzenli olarak ortalamadan yüksek düzeyde lif ve düşük düzeyde protein tüketen kişilerin bağırsak mikroplarında antibiyotik direnci genleri de ciddi oranda düşük oluyor.

Anaerobik bakterilerin fazla olması iyi

Bağırsağındaki direnç geni miktarı en düşük olan kişilerde kati anaerobik mikroorganizmaların miktarının da daha yüksek olduğu belirlendi. Oksijen varlığında yaşayamayan bu bakteriler sağlıklı bir bağırsağın ve düşük miktarda enflamasyonun göstergesi olarak biliniyor.

Antibiyotik direncindeki artışın birinci sebebinin hayvanlarda kontrolsüz şekilde kullanılan antibiyotikler olduğu düşünülüyor. Diğer yandan araştırmaya göre insanların bağırsağındaki antibiyotik direncinin en büyük göstergesi hayvansal protein tüketimi değil. Bu genlerin azlığına en fazla etki eden değişkenin beslenme yelpazesinin çeşitliliği olduğu ifade ediliyor.

Çözünebilir lifler hangileri?

Çözünebilir lifler arpa ve yulaf gibi tahıllarda, fasulye, mercimek ve bezelye gibi bakliyatta, tohum ve kabuklu yemişlerde, havuç, enginar, brokoli ve kabak gibi sebzelerde en fazla bulunan lif türü.

- Gıda Hattı, Sağlık bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11580773/yuksek-lifli-beslenme-mikroplarin-antibiyotik-direncini-azaltiyor