Tüketici haklarını anlatacak

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, Elektrik Mühendisleri Odası Genel Merkezi’nde “Tüketici Hakları ve Bilinci” konulu bir konferans verecek.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi ve THD'nin ortaklaşa düzenlediği konferans, 4 Aralık 2015 Cuma günü gerçekleştirilecek.

Tüketici Hakları ve Bilinci

THD Genel Başkanı Turhan Çakar’ın konuşmacı olarak katılacağı konferans, saat 19.00’da EMO Genel Merkezi Toplantı Salonu’nda başlayacak.

Ankara Kızılay’daki Ihlamur Sokak’ta bulunan EMO Genel Merkezi’ndeki konferans, oda üyesi mühendislerin yanı sıra ilgililerin katılımıyla gerçekleştirilecek.

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ TARİHÇESİ VE AMACI

THD, 1991 yılı başında emekli, memur, işçi, mühendis, öğretmen, avukat, ev kadını gibi toplumun çeşitli kesimleri tarafından kurulan gönüllü, bağımsız, demokratik bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğin Genel Merkezi Ankara’dadır.

Derneğin amacı, ülkemizde; evrensel tüketici haklarının en iyi şekilde uygulanması, geliştirilmesi, tüketici bilincinin oluşturulması, yaygınlaştırılması; güçlü, doğru ve etkili bir tüketici hareketinin yaratılmasıdır.

THD Bakanlar Kurulu’nun 03.05.2004 tarih ve 04/7251 Sayılı kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernektir.

Bugün THD'nin 38 şubesi ve 10 bin üzerinde üyesi bulunmaktadır.

Ayrıntılı Bilgi için :

Evrensel Kabul Görmüş Tüketici Hakları Nedir?

1- Temel Gereksinimlerin Karşılanması Hakkı:Tüketicilerin; yeme, içme, giyinme, barınma gibi biyolojik gereksinimlerinin karşılanması için alınan ekonomik ve sosyal önlemlerdir.

2- Sağlık ve Güvenlik Hakkı:Tüketiciler tarafından satın alınan her çeşit mal ve hizmetin üretim dağıtım ve kullanılması sırasında karşılaşılan risklere ve tehlikelere karşı alınan yasal, idari, teknik önlemler ve uygulamaları kapsar.

3- Bilgi Edinme Hakkı:Mal ve hizmetlerin özellikleri, kullanım ve bakım koşulları ile tehlikeleri ve risklerine ilişkin tüketicilerin doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi konusundaki düzenlemeler ve uygulamalardır.

4- Örgütlenme, Sesini Duyurma ve Temsil Edilme Hakkı:Tüketicilerin haklarını alabilmeleri, savunabilmeleri ve uygulatabilmeleri için bir araya gelip güç birliği oluşturabilmeleri; kendilerini ilgilendiren yasal, ekonomik, sosyal, ticari, teknik ve politik her konuda düşünce ve görüşlerini belirtebilmeleri; baskı unsuru olabilmeleridir.

5- Eğitilme Hakkı:Tüketicilerin haklarını ve sorumluluklarını öğrenerek hak arama, haklarını savunabilme ve tüketici bilincine sahip olabilmeleri için eğitilmeleridir.

6- Seçme Hakkı:Tüketicilerin çeşitli mal ve hizmetler arasında gelir düzeylerine göre kendi gereksinimlerini karşılayabilmesi, istedikleri mal ve hizmetleri ucuz ve kaliteli olarak alabilmesi, tercih edebilmesi ve seçeneklerin artırılmasıdır.

7- Zararların Karşılanması Hakkı:Satın alınan mal ve hizmetlerin ayıplı (kusurlu, özürlü) çıkması durumunda; ayıpların neden olduğu her türlü maddi, manevi, hukuki, ekonomik zararların karşılanmasıdır.

8- Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı:Ticari reklamlar ve ilanlar, çeşitli satış türleri ve bu satışlara ilişkin sözleşmeler, kapıdan satışlar, kampanyalı satışlar, taksitli satışlar, elektronik alışverişler, devre tatil, paket tur, süreli yayınlar, tüketici kredileri, kredi kartları, satış sonrası hizmetler, fiyat uygulamaları, çeşitli kamu hizmetleri vb. konularda evrensel tüketici haklarına ve ilgili kanunlara göre uygulamalar ve düzenlemeler yapılması; tüketicilere daha iyi ve uygun koşullarda mal ve hizmet sunulması; tüketicilerin yaşam düzeylerinin yükseltilmesine ilişkin alınan tüm yasal, idari, teknik, sosyal, ticari ve ekonomik önlemlerdir.

9- Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkı:Temiz hava, yeterli ve temiz su, daha çok yeşil alan, temiz ve çağdaş bir kent, sağlıklı ve kaliteli altyapı hizmetlerinin sağlanması; tarihi, doğal ve biyolojik zenginliğin korunması konusunda alınan önlemler ile her çeşit üretim, dağıtım ve tüketim hareketinin çevreye zarar vermemesine ve savurganlığın önlenmesine yönelik alınan tüm önlemlerdir.

Ayrıntılı Bilgi için:

GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN

- Gıda Hattı, Ekonomi bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11566560/tuketici-haklarini-anlatacak