Süt üreticilerinin feryadı: “Dayanacak gücümüz kalmadı”

Artan maliyetler karşısında süt üreticisinin dayanacak gücü kalmadığı belirtilen TÜSEDAD açıklamasında, “Talebimiz; süt fiyatının maliyet artışına paralel olarak yem/süt paritesinin 1,5 seviyesini koruyacak şekilde belirlenmesi ve sürdürülebilir sınırlara bağlanması. Biz hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu, süt üreticilerinin durumuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Dünyada ve ülkemizde gıdanın öneminin COVID-19 salgını ve Ukrayna savaşı sebebiyle herkes tarafından net anlaşıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Tüm zorluklara rağmen tarımsal üretim ve gıda üretimine devam etmeye çalışan üreticinin artan maliyetler karşısında dayanacak gücü kalmadığı için inekler kesiliyor!

“Enflasyonun sebebi de, çözümü de biz değiliz”

ÜLKEDE ENFLASYONUN SEBEBİ BİZ DEĞİLİZ, ÇÖZÜMÜ DE BİZ DEĞİLİZ. Tüm girdi hammaddeleri zamlanırken süt fiyatını sabit tutarak gıda enflasyonu kontrol edilemez! Üretim düşüşü aksine fiyatın daha da artmasına sebep olacaktır.

ÜRETİCİNİN SESİ KESİLMİŞTİR! Gıda Komitesi ve süt sanayicileri tarafından yönetilen süt fiyatı hiçbir zaman doğru sonuç veremez! Bir malın müşterisi fiyat belirlemez. Satan fiyatı belirler.

“Hakkımız olandan vazgeçmeyeceğiz”

Bu hatalar sonucunda 3 yıldır üretici ağır maliyet baskısı altında ezilmektedir ve işi hızla bırakma eğilimindedir. Bunun sonucunda ise süt inekleri kesime gitmektedir. Süt ve et ürünlerinde öngörülemez şekilde seyreden maliyetler sonucunda fiyat dalgalanmalarından dolayı hem üretici hem tüketici mağduriyet yaşamaktadır. Bunun Türkiye ekonomisine, çiftçisine ve halkına maliyeti büyük olacaktır.

Talebimiz nettir: Süt fiyatının maliyet artışına paralel olarak yem/süt paritesinin 1,5 seviyesini koruyacak şekilde belirlenmesi ve sürdürülebilir sınırlara bağlanması! Biz hakkımız olandan vazgeçmeyeceğiz.”

- Gıda Hattı, Tarım bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11563952/sut-ureticilerinin-feryadi-dayanacak-gucumuz-kalmadi