Ambalaj sanayinin hedefi Uzakdoğu pazarı

Gıda sanayi gibi dış ticaret açığı vermeyen sektörler arasında bulunan Türkiye Ambalaj Sanayi, ihracatta değer bazında yaşanan düşüşe karşılık, yılın son çeyreğine de dış ticaret fazlasıyla girdi. Sektör, gözünü Asya ve Uzakdoğu pazarına dikti.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 2015 yılının dokuz ayına ilişkin dış ticaret raporunu yayınladı. Rapora göre, Ocak-Eylül 2015 döneminde 2,77 milyar dolar ihracat geliri elde eden sektör, 2,35 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Katma değerli üretime odaklanarak sürdürülebilir bir üretim modelini benimseyen Türkiye Ambalaj Sanayi, toplamda 403 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi.

ASD’nin açıklamasına göre, geçen yılın Ocak-Eylül döneminde 1 milyon 88 bin 728 ton olan ambalaj ihracatı, 2015 yılının aynı döneminde 1 milyon 263 bin 320 tona ulaştı. Aynı dönemde değer bazında sektörün ihracatı ise sırasıyla 2,98 milyar dolar ve 2,76 milyar dolar olarak hesaplandı. Rakamlar, dokuz aylık dönemde ambalaj sektörü ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar olarak %16 artarken, değer olarak %7 azaldığını gösterdi.

İthalatta ise 2014’ün dokuz ayında 1 milyon 484 bin 718 ton olan rakam, bu yıl 1 milyon 314 bin 641 tona geriledi. 2014 için 2,75 milyar dolara eşdeğer olan ithalat rakamı, 2015’in aynı döneminde %11’lik düşüşle 2,36 milyar dolar oldu. Böylece sektör dış ticaret dengesinde toplamda 403,2 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi.

Türlerine göre bakıldığında, geçen yıla oranla ihracatta miktar bazında en büyük artış %65 ile torba ve çuvalda, %37 ile kağıt/karton ambalajda gerçekleşti. İhracatın lideri, geçen yıla oranla %9 artışla 662 bin 320 tona yükselen plastik ambalaj sektörü oldu.

Ocak-Eylül 2015 döneminde en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke; Almanya, İngiltere, Irak, Fransa, İran, İtalya, İsrail, Hollanda, Azerbaycan ve Rusya Federasyonu olarak sıralandı. Miktar bazında en fazla ihracat artışını %42 ile İngiltere’ye gerçekleştiren ambalaj sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülke ise 204,5 milyon dolar ile Almanya oldu. Almanya’yı 197,2 milyon dolarla İngiltere, 185,9 milyon dolarla Irak izledi.

Buna karşılık, Almanya, ABD, Güney Kore, Fransa, Belçika ve Rusya’dan ithalat geçen yıla göre azalırken, Çin, İtalya, İngiltere ve Finlandiya’dan ithalatta ise artış yaşandı.

Ambalaj sektöründen cari açığa pozitif etki

2014’ün dokuz aylık dönemine oranla, bu yılın aynı döneminde miktar bazında ambalaj ihracatının %16 arttığına dikkat çeken ASD Başkanı Sadettin Korkut, ambalaj sanayicilerinin yeni pazarlar kazanmaya devam ettiğini bildirdi. ABD dolarının diğer para birimlerine karşı değer kazandığını vurgulayan Korkut, “Miktar olarak artışa rağmen dövizdeki yükseliş nedeniyle ihracat rakamları geride görünüyor. İhracatta ikinci çeyreğe göre 201 milyon dolarlık artışımız var. Ayrıca, hammadde fiyatlarının düşerek birim fiyatlarını aşağıya çekmesi ve Euro/Dolar paritesinde yaşanan kayıplar nedeniyle ihracatta değer olarak yüzde 7 düşüş yaşadık” dedi.

Ambalaj sektörü Uzakdoğu’ya yelken açıyor

Bu gelişmelere rağmen Türkiye ambalaj sanayinin dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine katkı yapmayı sürdürdüğünü belirten Korkut, şöyle devam etti:

“Rekabet gücümüz ve potansiyelimiz yüksek. Türkiye ambalaj sektörünün ürünleri, 180’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Rakamlara bakıldığında, Türkiye’nin, Avrasya’nın ambalaj merkezi olma yolunda kararlı adımlarla yürüdüğünü hatırlatmak gerek. 2023’te 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğü, 10 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağız.

Küresel ekonomide belirsizliklerin arttığı bir dönemde sektör olarak pazar çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz. Asya ve Uzakdoğu, görmezden gelemeyeceğimiz kadar büyük bir potansiyel barındırıyor. Küresel ekonominin üçte birini, dünyası nüfusunun ise yüzde 60’inı bünyesinde barındıran bir bölgeden bahsediyoruz. Biz de buralara daha fazla mal daha fazla ambalaj satmak istiyoruz.”

GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN

- Gıda Hattı, Gıda bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11562803/ambalaj-sanayinin-hedefi-uzakdogu-pazari