Rus limanlarındaki Ayçiçek yağı ve buğday yüklü gemiler demir aldı!

Rus limanlarında bekleyen ayçiçek yağı yüklü dört geminin yola çıktığını duyuran Denizcilik Genel Müdürlüğü, 6 bin 99 ton ayçiçek yağı taşıyan geminin 15 Mart’ta, diğer üç geminin ise 17 Mart’ta ülkemize varacağını açıkladı. Kömür, demir filizi, buğday ve küspe-kepek taşıyan 5 gemi de ülkemize doğru seyre başladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Rus limanlarında bekleyen Ayçiçek yağı ve buğday yüklü gemilerin Türkiye’ye doğru yola çıktıklarını bildirdi.

Ayçiçek yağı yüklü ilk gemi 15 Mart’ta Mersin’de olacak

Genel Müdürlüğün twitter hesabından ilk olarak, Ayçiçek yağı yüklü gemilerin yola çıktığı duyuruldu.

Açıklamada, “Rusya'nın Yeisk Limanı'nda bekleyen 6099 ton ayçiçek yağı yüklü gemi Kerch kanalını geçerek seyre başladı, 15 Mart'ta Mersin'de olması beklenmektedir. Ayçiçek yağı yüklü diğer 3 gemi ise Rostov Limanı'ndan kalkış yapmış olup 17 Mart'ta ülkemize varmaları planlanmaktadır” denildi.

Buğday yüklü gemi de geliyor

Denizcilik Genel Müdürlüğü, Rus limanlarında bekleyen Türk sahipli/işletmecili 6 geminin de demir aldığını duyurdu.

Açıklamada, “Rus limanlarında bekleyen Türk sahipli/işletmecili gemilerden 6’sı daha limanlardan kalktı. Kömür, demir filizi, buğday ve küspe-kepek taşıyan gemilerimizin 5’i ülkemize biri Romanya'ya seyre başladı. Kerch Boğazı trafiğe açılmış olup tüm gemilerimizin kalkış yapması bekleniyor” bilgisine yer verildi.

Büyükhelvacıgil: “Sadece Türkiye’ye gelecek gemilere izin verildi”

Ayçiçek yağı yüklü gemilerin yola çıkmasının ardından yazılı bir açıklama yapan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:

“Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gelişmeler nedeniyle Karadeniz kıyılarındaki limanlarda bekletilen gemilerle ilgili sorunumuz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük gayretleri ve girişimleri ile çözülmüştür. İftiharla söylemek isteriz ki; sadece Türkiye’ye gelecek siparişleri taşıyan gemilere izin verilmiş ve gemilerimiz de ülkemize doğru yola çıkmıştır. Bu vesileyle, sorunun çözümü için çaba harcayan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, bakanlarımıza ve tüm çalışanlarına en derin şükranlarımızı ve saygılarımızı arz ederiz.”

- Gıda Hattı, Güncel bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11562031/rus-limanlarindaki-aycicek-yagi-ve-bugday-yuklu-gemiler-demir-aldi