31 Aralık sokağa çıkma yasağı olacak mı?

31 Aralık sokağa çıkma yasağı olacak mı? Omicron varyantı nedeni ile koronavirüs vaka sayısı artarken yılbaşında sokağa çıkma yasağı olacak mı konusu, milyonlarca vatandaşın merak konusu oldu. İşte detaylar...

Omicron varyantı, vaka sayıları üzerinde etkisini hissettirirken yılbaşında sokağa çıkma yasağı olacak mı sorusuna da yanıt aranmaya başlandı. Hatırlanacağı gibi, geçtiğimiz yıl koronavirüs tedbirleri gereğince yılbaşında sokağa çıkma yasağı kısıtlaması uygulanmıştı. Bu yıl için henüz bir karar alınmazken yılbaşında sokağa çıkma yasağı var mı konusuyla ilgili araştırmalar hız kazandı.

YILBAŞINDA YASAK VAR MI? (31 ARALIK - 1 OCAK)

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yılbaşında sokağa çıkma yasağı konusuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Memişoğlu, Omicron varyantına dikkat çekerken milyonların merak ettiği "İstanbul'da yılbaşında olacak mı, kısıtlama gelir mi?" sorusuna net bir cevap verdi.

İşte, o açıklamanın tamamı ve yılbaşı gecesi sokağa çıkma yasağı olacak mı konusuyla ilgili bilgiler;

YILBAŞINDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI?

31 Aralık ve 1 Ocak tarihleri arasında sokağa çıkma yasağı olması beklenmiyor, kısıtlama kararı olduğu yönünde bir açıklama da yapılmadı.

Geçtiğimiz yılbaşında, aşı konusunda yaşanan tedarik ve uygulama sıkıntıları nedeniyle kısıtlama uygulanmıştı.

YILBAŞINDA YASAK OLUR MU?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı nedeniyle yaşanan vaka artışlarına dikkat çekerek yeni yıl öncesi uyarılarda bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, genel anlamda Nisan-Mayıs aylarından beri "yatay" seyreden, yönetilebilir bir salgın süreci yaşansa da, Omicron nedeniyle Avrupa'da hızla artan vaka sayılarının bir süre sonra İstanbul ve Türkiye'ye de yansıyacağına işaret ederek önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Memişoğlu, korku ve panikle değil, "kişisel tedbirle" bu süreçlerin daha kolay atlatılabileceğine değinerek şunları söyledi:

"Şimdiye dek üç tane ciddi yükselişten sonra, şu anda İstanbul'da da Türkiye'de de vaka sayıları belli bir seviyede ve kontrol altında devam ediyor. Tabii bu, insanlarımızda biraz rahatlamayı da beraberinde getirdi. Özellikle aşının da etkisiyle, insanların özgüveni arttı. Maske mesafe konusunda gevşeme yaşıyoruz. Bu konuda bir rehavet yaşamamamız lazım. Çünkü görüyoruz ki Omicron'dan sonra, ki bulaşıcılığı çok yüksek, özellikle Avrupa ülkelerinde, İngiltere, Almanya ve Fransa'da vaka sayılarında ciddi artışlar var. Bu ciddi artışlar eskisi gibi ölüm veya yoğun bakıma yatışlara çok yansımasa da maske, mesafe ve aşılanma konusunda hassasiyet göstermemiz gerekiyor"

"İSTANBUL AŞI HARİTASI MAVİYE DÖNDÜ"

Toplumun pandemi kurallarına uyumundan genel anlamda memnun olduğunu söyleyen Prof. Memişoğlu, toplumdan son zamanlarda özellikle kapalı alanlarda maskeyi mümkün olduğu kadar kullanmaları ve mesafe ile beraber pandemiyle mücadeleye katkı vermelerini beklediğini ifade etti. Prof. Dr. Memişoğlu, "Aşı konusunda da toplumumuz aslında uyum gösteriyor. İstanbul'da geçen hafta itibariyle çift doz aşılanma oranı yüzde 75'e ulaştı. Bütün İstanbullar'a teşekkür ediyorum bunun için. Rapel ya da tekrar dozu gelen vatandaşlarımızdan, aşılarını yaptırmak konusunda hassasiyet görüyoruz. Yani ek dozlarını yaptırma konusunda da vatandaşlarımızın hastanelerimize başvurularında yoğun talep var. Ama nasıl ki kışın gripten daha çok korunuyorsak, eğer kişi kendisini kötü hissediyorsa, şüphesi varsa, lütfen toplu alanlara, özellikle de yılbaşında, kalabalık ortamlara girmesin. Bu, hem kendileri hem de çevresinin sağlığı için önemli" şeklinde konuştu.

BAKAN KOCA DAHA ÖNCE NELER DEMİŞTİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Parti MYK toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, kapanma uygulanmasının düşünülmediği söylemişti.

- Gıda Hattı, Güncel bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11560223/31-aralik-sokaga-cikma-yasagi-olacak-mi