Başbakan Yardımcısı Şimşek’ten “Reformlara devam” mesajı

ABD’de, aralarında Cargill ve Coca Cola’nın da olduğu dev Amerikan şirketlerinin üst düzey yöneticileri ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 16 Nisan Referandumu’nun ardından enerji, savunma ve sağlık başta olmak üzere, belirli alanlardaki reformlara hız vereceklerini söyledi. Türkiye’de yatırım ortamının konuşulduğu panelde, Türkiye ile ABD arasındaki 19 milyar dolarlık ticaret hacminin daha da büyüyebileceği kaydedildi.

Turkish Heritage Organization’ın (THO), ABD Ticaret Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde Washington DC’de düzenlediği panel, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımı ile gerçekleştirildi. Abbott, Apple, Boeing, Cargill, Honeywell, Lockheed Martin, Metlife, Pfizer ve Coca-Cola gibi dev Amerikan şirketlerinden üst düzey yöneticilerin büyük ilgi gösterdiği panele, Atlantik Konseyi, German Marshall Fund, Georgetown Üniversitesi ve Washington Institute gibi kurumlardan temsilcilerin yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Ticaret Bakanlığından yetkililer katıldı.

“Türkiye’de 1.500’den fazla Amerikan şirketi faaliyet gösteriyor”

Panelin açılış konuşmasını yapan Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar, Türkiye – ABD ilişkilerinin köklü bir geçmişi bulunduğuna dikkat çekti.

Dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi konumunda bulunan Türkiye’nin ABD ile ticaret hacmini son 10 yılda yaklaşık üç kat artırarak 19 milyar dolara çıkardığını vurgulayan Çınar, “Bu hacmin daha da büyümesi için potansiyel mevcut. Bugün 1.500’ü aşkın Amerikan şirketi Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Daha fazla şirketin gelmesi için yatırım teşviklerinin sürdürülmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin son 14 yılda gösterdiği ekonomik performansın, ülkenin ekonomik geleceğine yönelik olarak uzmanlara ve uluslararası kuruluşlara güven verdiğini ifade eden Ali Çınar, “Örneğin OECD verilerine göre, 2015-2025 yıllarını kapsayan 10 yıllık periyotta, OECD üye ülkeleri arasında Türkiye ekonomisinin en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olması bekleniyor. Bu dönemde yıllık yüzde 4,9 büyüme öngörülüyor. Trump yönetiminin bayrağı devralması ile birlikte gündeme gelen ABD ile serbest ticaret anlaşması da önemli bir potansiyel vadediyor” diye konuştu.

“Ekonomik reformlara devam edeceğiz”

Konuşmasında Türkiye’nin terör saldırıları ve FETÖ’nün darbe girişimi ile çok önemli sınavlardan geçtiğini hatırlatan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise reformların sürdürüleceği mesajını verdi. Şimşek, “Özellikle 16 Nisan anayasa değişikliği referandumunun ardından enerji, savunma ve sağlık başta olmak üzere, belirli alanlardaki reformlara hız vereceğiz. 2019’a dek ekonomik reformlara da devam edeceğiz” dedi.

Turkish Heritage Organization

Merkezi Washington DC’de bulunan Turkish Heritage Organization (THO), tamamen bağımsız ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak 2015 yılında kuruldu. Türk – Amerikan ilişkilerini kapsamlı bir diyalog çerçevesinde, başta Washington olmak üzere Amerikan kamuoyunun gündemine taşımayı hedefleyen THO’nun güvenlik, enerji, eğitim, ekonomi, insani yardım ve teknoloji gibi ABD-Türkiye ilişkilerinde büyük öneme sahip altı konu başlığında düzenlediği etkinlikler, yaptığı araştırmalar ve yayınlar ile önemli bir platform oluşturuyor. Danışma Kurulu’nda yetkin ve dünyaca tanınmış akademisyenlerin bulunduğu THO, tüm faaliyetlerini açık iletişimin esas alındığı bir çerçevede yürütmeye özen gösteriyor. Böylece Türkiye hakkında doğru bilgi ve içerik üretilirken, çıkarılan kasıtlı veya yanlış bilgiler de temizlenerek, ABD kamuoyu ve medyasındaki dezenformasyonun önüne geçiliyor.

- Gıda Hattı, Güncel bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11559669/basbakan-yardimcisi-simsekten-reformlara-devam-mesaji