Elektrik mühendislerinden “Elektrik zammı yolda” iddiası!

Enerji sektörünün 47 milyar dolarlık kredi borcuna vurgu yapan Demokrat Mühendisler Grubu, “Enerji Sektörünün borçlarını kapamak için 1 Ekim’de elektrik tarifelerine zam yapılacak” iddiasında bulundu.

Demokrat Mühendisler Grubu’nun yazılı açıklamasında, Mayıs ayında hükümetin enerji sektörünün yaklaşık 13 milyar Amerikan Doları borcunun yeniden yapılandırılması için bankalara baskı yaptığı, enerji şirketlerinin kâra geçmesi için tek yolun elektrik zammı olduğunu düşünen bankaların da hükümeti ikna etmeye çalıştıkları haberlerinin ardından, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararıyla, 1 Temmuz’da elektriğe %15 zam yapıldığı anımsatıldı.

Benzer haberlerin tekrar gündeme geldiği vurgulanan açıklamada, haberlerde sektörün 2007-2017 yılları arasında yaklaşık 70 milyar dolar kredi kullandığı, bunun yaklaşık 23 milyarlık kısmının ödendiği ancak halen 47 milyar dolar borcun bulunduğu, bu borcun 12-13 milyarlık kısmının sorunlu olduğu ve 10 milyar dolarının 2019 yılı içinde yapılandırılması gerektiğinin ifade edildiğine dikkat çekildi.

“Zamlar özel sektörün yarasına ilaç olmadı”

Mühendislerin açıklamasında, son kullanıcı olarak vatandaşı da etkileyen elektrik enerjisi fiyatlarına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“Elektrik enerjisinin serbest piyasada sistem marjinal fiyatının en yüksek değeri, Temmuz-2019 ayında 30,7986 Kr/kWh olarak gerçekleşmiştir.

31.12.2017 tarihi itibarıyla vergi ve fonlar hariç olmak üzere;

yükselmiş olsa da, yapılan zamlar özel sektörün yarasına ilaç olmamıştır.

Ayrıca, kapasite mekanizması kapsamında 39 adet üretim tesisine destek amacıyla yapılan (Ocak-Temmuz ayları arasında toplam 1.221.334.086.-TL’yi bulan) ödemeler ile YEKDEM ödemeleri de özel sektörün borçlarına çare olamamıştır.

Hükümetin yanlış enerji politikaları şirketleri zenginleştireyim derken, borca batırdı.

Enerji sektörünü darboğaza sürükleyen nedenler

Kısaca sıralamak gerekirse; ‘Döviz kurlarındaki aşırı artışlar, İthal kaynaklı tesislerinde üretim maliyetlerinin yükselmesi, Plansız ve abartılı talep tahminleri sonucu üretim alt yapısında oluşan arz fazlası, Yaşanan ekonomik krizin etkisiyle elektrik enerjisine talebin beklenenden düşük seyretmesi, Serbest piyasadaki elektrik enerjisi birim fiyatının düşük kalması’ gibi nedenler, elektrik enerjisi sektörünü dar boğaza sürüklemiştir.

Sektördeki oluşan bu borç krizinden çıkış için elbette ki döviz kurlarının düşmesi beklenmemektedir. Bankalardan çekilen döviz cinsi kredilerinden silinmesi de söz konusu olmayacaktır. Belki yeniden yapılanma ile geçici de olsa bir çözüm mümkün olabilir. Ancak böylesine sorunlu kredilerin geri ödemelerinin mevcut piyasa yapısı içinde sürdürülebilmesi mümkün gözükmemektedir. Elektrik sisteminin arz güvenliği nedeniyle ithal kaynaklı üretim tesislerinden de vazgeçmemiz mümkün değildir.

“Hükümet zam yapacak; vatandaş fakirleşecek, şirketler borç batağından kurtulacak”

Hükümetin planlı ve kapsamlı çalışma yapmak yerine her zaman olduğu gibi elektrik satış bedellerini artırıp, vatandaştan aldığı fazla paralarla Şirketlerin borcunu kapamaya destek olma yolunu seçecektir.

Yanlış politikalarının faturası vatandaşa çıkaran Hükümet, şirketleri kurtarmak için 1 Ekim 2019 tarihinden itibaren elektrik satış fiyatlarına zam yapmak zorundadır.

Biz diyoruz ki: Hükümet, Şirketleri kurtarmaya yönelik politikalarını ve uygulamalarını acilen vatandaş odaklı olacak biçimde değiştirmelidir. Yanlış politikalar bir an önce durdurulmalı, Şirketlerin borcu vatandaşa yüklenmemelidir.

Enerji alanı bir rant alanı değildir. Yaşam hakkının vazgeçilmez bir unsuru olan enerjinin, halkın alım gücünü zora sokmayacak bir bedelde sunulması Sosyal Devlet anlayışının gereğidir.”

- Gıda Hattı, Ekonomi bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11549679/elektrik-muhendislerinden-elektrik-zammi-yolda-iddiasi