Drone’lar tarıma da el attı: Elma bahçesi robot arılar ile polenlendi

Dropcopter isimli ABD merkezli tarımsal teknoloji şirketi; robot arılar kullanarak 121 hektarlık bir elma bahçesinde polenleme (polen yayma) işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Bu, drone teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen ilk polenleme çalışması oldu.

Fruitnet isimi bir sitede yayınlanan habere göre, Lafeyet’te bulunan The Beak & Skiff Elma Bahçesi, 2015’den beri polenleme yapacak bir drone geliştiren Dropcopter şirketi ile anlaştı. Saatte 16 hektara kadar polenleme yapabilen ve arıların aksine geceleri de polenleme işlemine devam edebilen drone ile 121 hektarlık elma bahçesi, başarılı bir şekilde polenlendi.

Dropcopter bu yıl yerli bir teknoloji firması olan Geniues NY’den 250,000’lik avroluk bir yatırırım sağladı.

Robot arılar önemli bir alternatif

Habere göre, robotik polenleme, küresel arı nüfusunun azalması çığırtkanlığına karşı bir cevap niteliğinde. Harvard Üniversitesinde araştırmacılar, arılarla aynı boyutlarda olan ve suya inip, sudan kalkabilen robot-arılar üzerinde çalışıyor.

Diğer polenleme alternatifleri ise geniş ürün alanlarını polenlemek için kapsam alanı yetersiz ve hızdan yoksun büyük ölçekli püskürtme operasyonları gerektiriyor.

Gıda üretiminin 3’te 1’i polenlemeye bağlı

Yapılan hesaplamalara göre, gıda üretiminin üçte biri, arılar ve diğer böcekler tarafından gerçekleştirilen polenleme işlemine bağlı. Geçen 25 yılda dünya, böcek biokütlesinin üçte birini kaybetti. Dünyadaki türlerin yüzde 80’inin böcek olduğu düşünüldüğünde, bu korkutucu bir rakam.

Diğer taraftan artan nüfus ve değişen iklimle beraber 9 milyar insan için gelecek 50 yılda daha az ekilebilir arazi ve içilebilecek su olacak. Daha az kaynak kullanıp daha verimli tarım tekniklerine geçerek 9 milyar insanı beslemek için yüzde 60 daha fazla hasat elde etmek gerekiyor.

- Gıda Hattı, Bilim bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11547368/dronelar-tarima-da-el-atti-elma-bahcesi-robot-arilar-ile-polenlendi