Ferrero fındık alımının %65’ini Türkiyeden yapıyor!

Ferrero, Türkiye’de başlattığı Değerli Tarım uygulamaları kapsamında 55 ayrı kesimde kurduğu örnek bahçeler ile verim ve kalite artışına öncülük ediyor. Dünyanın en önemli çikolata ve şekerleme üreticileri arasında yer alan firma 3 yıl önce de Türkiye’nin fındık ihraç rekortmeni Oltan Gıda’yı bünyesine katmıştı.

Ferrero Genel Müdürü projeyi anlattı

Değerli Tarım uygulamaları ile üreticilere pratiği olan bilgi aktarımı yaptıklarını belirten Ferrero Fındık Genel Müdürü Stefano Gagliasso, “Bunun için öncelikli olarak bu konuda çalışacak bilgili ve tecrübeli ziraat mühendisleri aradır. Ama bulamadık. Biz de ziraat fakültesi mezunu 55 genç ile 20 sosyal çalışma uzmanını istihdam ettik ve yetiştiriyoruz. Bu konuda iyi de yol aldık” dedi.

5 yıl önce başlayan ve şimdiye kadar 35 milyon TL harcanan projenin önümüzdeki 5 yıl için bütçesinin 120 milyon TL olduğunu hatırlatan Stefano Gagliasso, önce tüm dünyada en iyi uygulamaları incelediklerini, daha sonra Türkiye’deki çiftçilere uygun, “Biz bunu yapamayız” diyemeyecekleri çalışmaları modellediklerini anlattı.

Bu uygulamalar sayesinde model bahçelerdeki çiftçilerin 2 yılda yüzde 50’ye yakın verim artışı sağladığını vurgulayan Genel Müdür Gagliasso, “Karadeniz Bölgesi’nde binlerce çiftçi ile iletişime geçtik. Onlara gübreleme, budama, ilaçlama, kurutma eğitimleri verildi. Bölgede 55 tane model bahçe kurarak en iyi uygulamaları birebir gösterdik. Çiftçi bahçesine emek verdiğinde para kazanabileceğini görebilsin istedik” şeklinde konuştu.

Türkiye fındık üretiminde açık ara 1. sırada!

Stefano Gagliasso Türkiye’nin dünya fındık üretiminde açık ara birinci sırada olduğuna dikkat çekerek, “Bu böyle de devam edecek. Ancak dekar başına üretim miktarı açısından Türkiye’nin verimliliğinin diğer ülkelerle kıyaslandığında düşük olduğunu görüyoruz. Türkiye dekar başına 80 kilo ürün alırken, bu miktar İtalya’da 200 kilo. Son 2 yılda fındık ihracatındaki azalmanın bir nedeninin de fındık kalitesindeki düşüşten kaynaklandığını tespit ettik” diye konuştu.

Fındığın kalitesinin kendileri için önemli olduğunu anlatan Ferrero Fındık Genel Müdürü Stefano Gagliasso, “Biz satıcı değil kullanıcıyız. Bizim için kalite şart. Toplam fındık alımımızın yüzde 65’ini Türkiye’den yapıyoruz. Türkiye’nin yetiştirdiği fındığın yüzde 35’ini biz alıyoruz” ifadelerini kullandı.

İHA

- Gıda Hattı, Güncel bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11545552/ferrero-findik-aliminin-65ini-turkiyeden-yapiyor