Bilimsel araştırma: Kaslar ve sağlık arasında nasıl bir ilişki var?

Daha güçlü ve kaslı hale gelmenin, görüntünün ötesinde etkileri var. Yapılan araştırmalar, dayanıklılık egzersizlerinin hayati kas kök hücrelerinin büyümesini desteklediğini ve metabolizmalarını değiştirdiğini gösteriyor…

Journal of Cachexia, Sarcopenia, and Muscle dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, sağlık ve kas arasındaki önemli bağlantıları ortaya çıkardı.

Çalışmanın farelerle yapılması nedeniyle, elde edilen sonuçları insanlara uyarlamak için henüz erken olacağını söyleyen araştırmacılar; gelecekte bu araştırmanın iyileşme, yaşlılıkta kas kaybı gibi sorunlarla mücadeleye ışık tutabileceğini söyledi.

Egzersizin faydasına ilişkin mekanizmaları incelemek isteyen ekip, fareleri 5 haftalık bir aerobik egzersiz programına soktu. Egzersiz yapan farelerden alınan sonuçlar, egzersiz yapmayan başka bir grup fareyle karşılaştırıldı.

Araştırmacılar her 2 grupta da bazı farelerin kas dokusuna zarar vererek, iyileşme kapasitesini inceledi.

Egzersiz vücutta nasıl değişikliklere yol açıyor?

Elde edilen sonuçlar, aerobik egzersizlerin hayvanların oksijen tüketme, şekeri metabolize etme ve egzersiz yapmadıklarında yorulma biçimlerini etkilediğini ortaya koydu.

Egzersiz yapan hayvanların yağ oranının daha düşük olduğu, daha fazla kas lifine ürettiği ve daha az enflamasyon belirtisi gösterdiği belirlendi.

Elde edilen bulgular, dayanıklılık egzersizi yapan hayvanların hasarlı kasları hareketsiz hayvanlara kıyasla daha etkili bir şekilde tamir ettiğini de ortaya koydu. Bu da insanların uzun dönemde nasıl kas kütlesini arttırdığı ve koruduğuna ışık tutan bir bulgu oldu.

Kas korunumunun sağlıklı yaşlanma için çok önemli olduğunu söyleyen araştırmacılar , kasların kendini nasıl tamir ettiğini, kas kök hücrelerinin nasıl davrandığını ve uyaranlara nasıl cevap verdiğini, egzersizin bu tamir mekanizmalarına nasıl fayda sağladığını anlamanın, yaşlanırken kasları sağlıklı tutma konusunda çok önemli olduğunu ifade etti.

- Gıda Hattı, Güncel bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11542430/bilimsel-arastirma-kaslar-ve-saglik-arasinda-nasil-bir-iliski-var