Probiyotikler immun sistemimizi nasıl güçlendiriyor?

İçinde bulunduğumuz grip mevsimi, mevsimsel alerjiler ve devam eden COVID-19 pandemisiyle savaşta bağışıklık sisteminizi güçlendirmek oldukça önemli. Bu mücadelede probiyotiklerin rolü gün geçtikçe anlaşılıyor.

Probiyotikler canlı mikroorganizmalar. Hatta bunların bir kısmı zaten vücudunuzda yer alıyor. Diğer bir kısmıysa yoğurt gibi fermente gıdalardan geliyor.

Probiyotikler bazen iyi bakteri olarak da tanımlanıyor. Çünkü vücudunuzun yiyecekleri sindirmesine ve hatta hastalığa neden olan hücrelerle savaşmasına yardımcı olabiliyor. Bağışıklık sistemi ya da immun sistem de hastalık yapan etkenlere karşı vücudunuzun verdiği toplam tepki olarak tanımlanıyor.

Probiyotikler, ishal, ülseratif kolit ve periodontal hastalığın hafifletilmesine yardımcı olma konusunda umut vaat ediyor. Günümüzde probiyotiklerin etkileri arasında bağışıklık sistemine yönelik olumlu etkileri de tartışılıyor.

Hastalıkla savaşmak için antikor oluşturan hücrelerin yarısından fazlası bağırsaklarda ve bağırsaktaki diğer organlarda bulunuyor. Sağlıklı bağırsak floranız yani bağırsaklarınızdaki yararlı bakteri ve diğer organizmaların dengesi uygunsa hastalanma olasılığınız daha düşük oluyor.

Bağılıklık sisteminiz için en iyi probiyotikler hangileridir?

Farkında olmadan zaten probiyotik alıyor olabilirsiniz. Probiyotiklerin faydaları üzerine yapılan araştırmaların çoğu, bu yaygın bakteri türlerine odaklanmakta.

Ancak zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, vücudunuza yeni bakteriler sokmak vücudunuzun iyileşmesini zorlaştırabiliyor. Hatta sizi daha da hasta edebiliyor. Dolayısıyla probiyotik takvileri almadan önce doktorunuza danışmanız çok önemli.

Son olarak farklı probiyotik türleri, aldığınız miktar ve gıda kalitesi sonuçları görmeniz için geçen süreyi etkiliyor. Tüm bunların yanı sıra kaliteli diyet programları, iyi uyku ve egzersiz yapmak da bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız için elinizdeki en büyük kozlardan başlıcaları.

- Gıda Hattı, Sağlık bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11538363/probiyotikler-immun-sistemimizi-nasil-guclendiriyor