Ekim, inşaat sektörüne iyi geldi!

Perakende ticaret ve hizmet sektörü güven endekslerinin düştüğü Ekim ayında, inşaat sektörü güven endeksinde artış yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Sektörel Güven Endeksleri, Ekim 2017 verilerini açıkladı.

Hizmet sektörü güven endeksi

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Eylül ayında 103,3 iken, Ekim ayında %2,2 oranında azalarak 101,1 değerine düştü.

Endeksteki bu azalış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla %2,4, %2,3 ve %1,8 azaldı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Ekim ayında %1,9 oranında azalarak 104 değerine geriledi.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki düşüş; son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklanırken, “mevcut mal stok seviyesinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı. Sektörde bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla %5,8 ve %3,6 azalırken, mevcut mal stok seviyesi endeksi %4,6 arttı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endeksleri, Ekim 2017

İnşaat sektörü güven endeksi

Ekim ayında yükseliş gözlenen tek sektör, inşaat sektörü oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 83,5 iken, Ekim ayında %0,9 oranında artarak 84,2 değerine yükseldi. Endeksteki artış; “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla %0,2 ve %1,4 arttı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endeksleri, alt endeksleri ve değişim oranları, Ekim 2017

0-200 aralığında değer alabilen sektörel güven endekslerinin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.

- Gıda Hattı, Güncel bölümünde yayınlandı
https://www.gidahatti.com/haber/11525059/ekim-insaat-sektorune-iyi-geldi