Şu anda yaygın inanç, yaz aylarında virüsün etkisiz hale gelip salgının sona ereceği… Bu mümkün olabilir. Fakat buradaki kavram yanılgısı, virüsün hava sıcaklığının artması ile etkisini yitireceği fikri…
Yaz Güneşi Covid-19 Salgınını Durdurabilir mi? – Doç. Dr. Çağrı Çırak
Biyolojik silah mı? Çin’de yarasa yedikleri için mi ortaya çıktı? Doğanın insanlıkla bir savaşı mı? Bunları tartışılırken nanometre boyutlarındaki bir virüs bütün gezegeni ele geçirdi.
Salgın sona erse de…
Şu anda yaygın inanç, yaz aylarında virüsün etkisiz hale gelip salgının sona ereceği. Bu mümkün olabilir. Fakat buradaki kavram yanılgısı, virüsün hava sıcaklığının artması ile etkisini yitireceği fikri. Vücut sıcaklığı olan 36,5°C’de etkinliğini sürdürebilen virüs ile yeni yapılan çalışmalar gösterdi ki; SARS-Cov-2 virüsü 56°C’de 30 dakika içerisinde, 70°C’de 5 dakika içerisinde etkisiz hale geliyor. Bu sıcaklık değerleri Dünya atmosferi için çok da mümkün değil.
Hava yoluyla taşınabilen ve bulaşıcılığı yüksek bir virüs için yaz aylarındaki en önemli silah Güneş ışınlarının şiddeti. Yaz aylarında, Dünyaya ulaşan güneş ışınlarının şiddeti en yüksek seviyeye ulaşıyor.
Güneş ışınları salgını nasıl yavaşlatacak?
Peki Güneş ışınları salgının hızını nasıl kesecek? Fizikte, bir olgunun var olduğunu bilmemiz için tek yöntem görmek değildir. Fiziksel bir parametrenin madde ile etkileşimi ve ortaya çıkan sonuçlar ile varlığından emin olabiliriz. Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs gibi etrafımızda var olan birçok şeyi gözlerimiz algılayamıyor: Güneşten dünyamıza ulaşan birçok elektromanyetik ışın gibi. Güneşten bize ulaşan ışınlar üç ana bölgeden oluşuyor:
– Ultraviyole (UV) ışınlar
– Görünür ışınlar
– Kızılötesi ışınlar
Görünür bölge dışındaki ışınlar gözümüzün algılama sınırlarının dışındadır.
UVC ışınlar kurtarıcımız olabilir!
Güneş ışınları içerisinde en yüksek enerjiye sahip UV bölgesindeki UVC ışınlar, kurtarıcımız olabilir. UVC ışınlarının, influenza gibi birçok virüsü etkisiz hale getirebildiğini biliyoruz. Yüksek enerjili ışınlar, virüsün genomunu ve etrafındaki zarf yapısını tamamen parçalayabiliyor. Bu sayede, yaz aylarında havada asılı kalan veya yüzeyler üzerinde tutunan SARS-Cov-2 virüsü, Güneşten gelen UVC ışınları ile etkisiz hale gelebilecektir. Bu durumun, virüsün bulaşıcılığında bir yavaşlamaya sebep olması muhtemel bir sonuç. Fakat, Güneşten gelen UVC ışınları, özellikle kapalı ortamlarda ve insandan insana damlacık yoluyla bulaşmasına engel olamayacak. Bu yüzden, kişisel koruyucu önlemlere ve sosyal izolasyon şartlarına bir müddet daha uymamız çok önemli.