1 milyon kişiye ait verilerin yer aldığı oldukça büyük bir bilimsel çalışma, kandaki demir seviyesinin yaşam süreniz üzerinde büyük etkisi olduğunu gösterdi.
Yaşam süresiyle ilgili araştırmalara her zaman temkinli yaklaşmak gerekir. Ancak 1 milyondan fazla insanın verilerini kapsayan bu yeni araştırma, üzerinde durmayı hak ediyor.
Çalışmadan elde edilen sonuçlar Nature Communications dergisinde yayınlandı.
Çalışmada yaşam süresi, hastalık olmadan yaşanan süre ve ileri yaşlara ulaşma gibi 3 temel başlığa odaklanıldı.
Yüksek demir seviyesi erken ölümle ilişkili… Ne anlama geliyor?
Araştırmanın en ilginç bulgularından biri, kandaki yüksek demir seviyesinin erken ölüm riskiyle ilişkili olması. İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nden Paul Timmers çalışma hakkında şunları söyledi:
“Elde ettiğimiz sonuçlara göre kandaki yüksek demir seviyesi sağlıklı yaşam süresini azaltıyor. Demir seviyesini kontrol altında tutmak, yaşla bağlantılı hasarı önleyebilir.
Elde ettiğimiz bulguların, yüksek miktarda demir içeren kırmızı et bakımından zengin bir beslenme biçiminin kalp hastalığı gibi sorunlarla bağlantısını açıklayabileceğini düşünüyoruz.”
Araştırmacılar, genetiğin yaşam süresi ve sağlıklı yaşam süresi üzerindeki etkisinin %10 civarında olduğunu, genetik faktörleri sigara ve alkol tüketimi gibi tüm diğer etkenlerden ayırmanın zor olduğunu ifade ediyor.
Kandaki demir seviyesi, genetiğin yanında büyük oranda beslenmeden etkileniyor ve halihazırda yaşla ilgili birçok hastalıkla ilişkilendiriliyor. Parkinson ve karaciğer hastalığı bunlardan ikisi. Demir seviyesi yaşlandıkça vücudun enfeksiyonla mücadele etme kapasitesini de etkiliyor.
Bu yeni çalışma, “Aşırı demir yüklenmesi” konusundaki artan verilere bir yenisini ekliyor. Vücudun demiri olması gerektiği şekilde işleyememesi, ne kadar uzun süre yaşayacağımızın yanında, ne kadar sağlıklı yaşayacağımız üzerinde de etkili.