GDO’lu soya ve mısır çeşitlerinin sadece hayvan yemi olarak kullanımına izin veren Biyogüvenlik Kurulu’nun Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı, Türkiye’ye GDO tohumu girmesi ve üretilmesinin yasak olduğunun altını çizerek, gıda amaçlı kullanılan GDO bulunmadığını söyledi.
BESD-BİR’in başvurusu üzerine Kurulun son kararları üzerinden yapılan tartışmalara ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yardımcı, yalnızca hayvan yemi amaçlı olmak üzere soya ve mısıra ilişkin verilmiş karar olduğuna dikkat çekti. “Türkiye’de yem amaçlı olarak soya ve mısıra ilişkin kabul edilen oran, AB’de insan gıdası olarak da kullanılıyor” diyen Yardımcı, Türkiye’de yem amaçlı GDO içeren ürünlere yönelik etiketlenme zorunluluğu bulunduğunu, gıda ile ilgili söylentilerin gemilerde taşınma ya da işlenme sırasındaki çok düşük bulaşmadan kaynaklandığını belirtti. Yardımcı, hem AB hem de ABD’de soya ve mısır gibi ürünlere bulaşan GDO’nun insan gıdası olarak kullanıldığına da dikkat çekti.
Konunun gündeme gelmesinin, yapılan denetimlerin titizliğinden ve ağırlığından kaynaklandığını vurgulayan Yardımcı, gıda amaçlı GDO’lu ürün üretim ve ticaretinin yapılmasına yönelik ağır cezai yaptırımlar bulunduğunu, 5 ila 12 yıl arasında yargılama yapıldığını kaydetti.
Yem amaçlı bir ürünün etiketi üzerinde GDO’lu olup olmadığına yönelik bilgi bulunduğunu aktaran Yardımcı, kamuoyunda bulaşma ve karışmanın da yanlış anlaşıldığını, genetiği değiştirilmemiş bir mısırın içinde genetiği değiştirilmiş bir soya bulunması halinde genlerin birbirine karışmayacağını da sözlerine ekledi.