Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Zika virüsü nedeniyle ‘küresel acil durum’ ilan etti. WHO Genel Müdürü Margaret Chan, Virüsün hamilelere bulaşması durumunda bebeklerin beyin gelişimini etkileyen mikrosefaliye neden olmasının dünyanın diğer bölgelerinde de halk sağlığına tehdit oluşturduğunu belirtildi.
WHO yetkilileri, aedes türü sivrisineklerin sokması sonucu insana bulaşabilen virüsle ilgili değerlendirme yapmak için İsviçre’nin Cenevre kentinde olağanüstü toplandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Margaret Chan, kanıtlar gözden geçirildikten sonra komitenin nörolojik komplikasyonların ve mikrosefalinin bir araya gelmesini sıra dışı bir vaka olarak değerlendirdi.
Zika virüsünün dünyanın diğer bölgeleri için halk sağlığına tehdit oluşturduğunun belirtildiği açıklamada Chan, hamile kadınların virüsten korunmak için alacağı önlemler hakkında bilgi verdi. Chan, uygulanacak önlemlerin başında, hamilelerin seyahatlerini ertelemelerini, seyahate çıkmaları halinde doktorlarına danışmalarını istedi. Chan hamile kadınların uzun kollu kıyafetler ve pantolonlar yardımıyla virüsten korunabileceklerini belirtti. Sağlık yetkilileri, Brezilya’da doğan bebeklerdeki mikrosefali (küçük kafa) vakalarıyla Zika virüsü arasındaki bir bağlantı olup olmadığını ispat etmenin 6-9 ay alabileceğini bildiriyor.
Brezilya’da salgın
Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes’in, Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. İlk kez 1947’de Uganda’daki Zika ormanlarında yaşayan maymunlarda görülen Zika virüsü, 1952’de insanlarda da görülmeye başlamıştı. Dünya çapında 2007 yılında, ikisi Uganda’da olmak üzere 14 Zika virüsü vakası bulunuyordu. Bu rakam 2013’e gelindiğinde 200’e çıktı.
Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, virüsün “çok hızlı yayıldığını” belirterek, Amerika kıtasında bir yıl içinde 3-4 milyon kişinin Zika virüsünden etkileneceği tahmininde bulunmuştu. Öte yandan, Kolombiya ve Jamaika’da temmuz ayında kadınlardan 6 aydan 1 yıla kadar hamile kalmamaları istenmişti. Özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmayan virüsün yayıldığı Brezilya’da, ekim ayından bu yana 3 bin 500’den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan mikrosefali teşhisi koyuldu. Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin Amerika kıtasında hızla yayılan Zika virüsüne karşı Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, ulusal seferberlik ilan ederken, bilim insanları ve aktivistler, ülkedeki kürtaj yasağının kalkmasını istiyor.