• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Günün Manşetleri

WHO: Bulaşıcı olmayan hastalık önlemleri artmalı

20 Temmuz 2016
Süre:2dk Okuma
WHO: Bulaşıcı olmayan hastalık önlemleri artmalı
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Yeni bir Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporuna göre ülkeler; kalp hastalığı, kanser, diyabet ve karaciğer hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemek ve halk sağlığı için daha çok çalışmalı.

Küresel olarak, yukarıda sözü edilen ve bulaşıcı olmayan 4 hastalık, 70 yaşın altındaki ölümlerin en büyük nedeni. Bulaşıcı olmayan bu hastalıklar, sürdürülebilir gelişim karşısında büyük bir tehdit.

“Bulaşıcı olmayan hastalıkları önleyebilecek ve kontrol edebilecek ulusal kapasitelerin değerlendirilmesi” isimli küresel ankete göre bazı ülkeler oldukça önemli adımlar atıyor.

doktor-e-imza-www.gidahatti.com

Bazı ülkeler halk sağlığı önlemlerine önem veriyor

İnsanları tütün kullanımından, alkolün zararlı kullanımından, sağlıksız beslenmeden ve fiziksel faaliyet eksikliğinden korumak için önlemler alan ve uygulayan ülkeler var. Bazı ülkeler ise, güçlü halk sağlığı sistemleri oluşturmak amacıyla, tütün ürünlerini vergilendirmek gibi yeni mali fırsatlar oluşturuyor.

WHO Genel Direktör asistanı Dr. Oleg Chestnov, şunları aktardı: “En yoksul ülkelerin de dahil olduğu bazı ülkeler, bulaşıcı olmayan hastalık kaynaklı ölümleri azaltmanın ve bu konuda gelişim göstermenin mümkün olduğunu gösterdi. Ancak özellikle orta ve düşük gelirli ülkelerde bu gelişimin yetersiz olduğu ve dengesiz bir şekilde dağıldığı görülüyor.

Ülkelerin bu gidişatını sürdürmesi durumunda, 2030 Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri (SDG) arasında yer alan, bulaşıcı olmayan hastalık kaynaklı erken ölümlerin üçte bir oranında azaltılması hedefinin tüm ülkeler tarafından yakalanması mümkün değil.”

saglik-doktor-gidahatti

Bulaşıcı olmayan hastalık önlemleri

Rapor, 2014 yılında anlaşılan zamana bağlı 4 taahhüdü takip ediyor. Amacı ülkelerin bulaşıcı olmayan hastalıkları (NCD) önleyebilme gücünü arttırmak olan bu taahhütler şu şekilde: ulusal NCD azaltma hedefleri belirleme, çok sektörlü ulusal politikalar ve bu ulusal hedefleri gerçekleştirme planları geliştirmek, insanları NCD riskine maruz bırakan etmenleri azaltmak ve NCD’lerin üzerine gidecek sağlık sistemlerini desteklemek.

Bugüne dek ülkelerin %60’ı, NCD göstergeleri için zaman kısıtlamalı hedefler belirlerken, %92’si NCD’leri ulusal sağlık planlarına dahil etti. En yaygın mali müdahale, ülkelerin %87’sinin tüketim vergisi ve dolaylı olmayan vergiler uyguladığını açıkladığı tütün.

Alkol vergisi ise, ülkelerin %80’i tarafından uygulanan en yaygın 2. mali müdahale konumunda.

Etiketler: alkolalkol tüketimialkol vergisibulaşıcı olmayanHalk Sağlığısağlıksigarasigara tüketimisigara vergisiSürdürülebilir Gelişim Hedefleri
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Koronavirüs sigara içme oranını yarıya düşürdü!
Sağlık

Koronavirüs sigara içme oranını yarıya düşürdü!

8 Şubat 2021
meme kanseri
Sağlık

5 kişiden 1’i kanserden ölüyor! Türkiye’den korkutan kanser istatistikleri…

3 Şubat 2021
Yönetmelik yayımlandı. Sigarada tek tip paket dönemi başlıyor
Güncel

Sigara ve alkolde yeni yasaklar!

1 Şubat 2021

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Koronavirüs salgını iş sözleşmelerini nasıl etkileyecek?

Evden çalışırken bunları yapın, sağlığınızı ihmal etmeyin!

5 Mart 2021
Merkez Bankası Başkanı Ağbal’dan net mesaj: “Başaracağız”

Merkez Bankası Başkanı Ağbal’dan net mesaj: “Başaracağız”

5 Mart 2021
yapay-zeka-1-gidahatti

Yapay zeka eğitimleri başlıyor

5 Mart 2021
Bakan Pakdemirli’den Dünya Süt Zirvesi’nde çifte müjde!

Çiftçiye 377 milyon liralık destek ödemesine başlandı

5 Mart 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.