Yeni bir Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporuna göre ülkeler; kalp hastalığı, kanser, diyabet ve karaciğer hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemek ve halk sağlığı için daha çok çalışmalı.
Küresel olarak, yukarıda sözü edilen ve bulaşıcı olmayan 4 hastalık, 70 yaşın altındaki ölümlerin en büyük nedeni. Bulaşıcı olmayan bu hastalıklar, sürdürülebilir gelişim karşısında büyük bir tehdit.
“Bulaşıcı olmayan hastalıkları önleyebilecek ve kontrol edebilecek ulusal kapasitelerin değerlendirilmesi” isimli küresel ankete göre bazı ülkeler oldukça önemli adımlar atıyor.
Bazı ülkeler halk sağlığı önlemlerine önem veriyor
İnsanları tütün kullanımından, alkolün zararlı kullanımından, sağlıksız beslenmeden ve fiziksel faaliyet eksikliğinden korumak için önlemler alan ve uygulayan ülkeler var. Bazı ülkeler ise, güçlü halk sağlığı sistemleri oluşturmak amacıyla, tütün ürünlerini vergilendirmek gibi yeni mali fırsatlar oluşturuyor.
WHO Genel Direktör asistanı Dr. Oleg Chestnov, şunları aktardı: “En yoksul ülkelerin de dahil olduğu bazı ülkeler, bulaşıcı olmayan hastalık kaynaklı ölümleri azaltmanın ve bu konuda gelişim göstermenin mümkün olduğunu gösterdi. Ancak özellikle orta ve düşük gelirli ülkelerde bu gelişimin yetersiz olduğu ve dengesiz bir şekilde dağıldığı görülüyor.
Ülkelerin bu gidişatını sürdürmesi durumunda, 2030 Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri (SDG) arasında yer alan, bulaşıcı olmayan hastalık kaynaklı erken ölümlerin üçte bir oranında azaltılması hedefinin tüm ülkeler tarafından yakalanması mümkün değil.”
Bulaşıcı olmayan hastalık önlemleri
Rapor, 2014 yılında anlaşılan zamana bağlı 4 taahhüdü takip ediyor. Amacı ülkelerin bulaşıcı olmayan hastalıkları (NCD) önleyebilme gücünü arttırmak olan bu taahhütler şu şekilde: ulusal NCD azaltma hedefleri belirleme, çok sektörlü ulusal politikalar ve bu ulusal hedefleri gerçekleştirme planları geliştirmek, insanları NCD riskine maruz bırakan etmenleri azaltmak ve NCD’lerin üzerine gidecek sağlık sistemlerini desteklemek.
Bugüne dek ülkelerin %60’ı, NCD göstergeleri için zaman kısıtlamalı hedefler belirlerken, %92’si NCD’leri ulusal sağlık planlarına dahil etti. En yaygın mali müdahale, ülkelerin %87’sinin tüketim vergisi ve dolaylı olmayan vergiler uyguladığını açıkladığı tütün.
Alkol vergisi ise, ülkelerin %80’i tarafından uygulanan en yaygın 2. mali müdahale konumunda.