Bayram gibi ailenin bir araya geldiği coşkulu dönemlerde, birçoğumuz zaman zaman aşırıya kaçmışızdır. Yapılan yeni bir araştırma, bir defaya mahsus aşırı yemenin etkilerini ortaya koydu.
Daha önce birçok araştırmada, uzun dönemli aşırı yemenin etkileri incelendi. Aşırı yeme sonucunda yağlanmanın arttığı, endokrin hormonunun bozulduğu, iskelet kas ve yağ dokusunda değişiklik olduğu bu araştırmalarla ortaya kondu.
Ancak süreklilik arz etmeyen, bir defaya mahsus aşırı yemenin vücudu nasıl etkilediği bilinmiyordu. Yapılan yeni bir bilimsel araştırmada bu konu ele alındı.
Doyma noktası, aslında kapasitenin yarısı
The Conversation’da yayınlanan orijinal makaleye göre Araştırmada aşırı yemenin metabolizmayı nasıl etkilediği ölçüldü. Bu sayede insanların tokluk aşamasını geçtikten sonra ne kadar yiyebileceği, bunun vücudu nasıl etkileyeceği belirlendi.
Çalışma için 22 ile 37 yaş aralığında 14 sağlıklı erkek seçildi. Kendilerini tok hissedene kadar yiyebilecekleri kadar pizza yemeleri istendi. Ortalamada büyük bir pizzanın biraz daha azını, yaklaşık 1500 kaloriyi tükettiler.
Ayrı bir günde ise, normal tokluk hissini aşarak yiyebilecekleri son noktaya kadar yemeleri istendi. Şaşırtıcı bir şekilde neredeyse önceki limitin 2 katına çıktılar ve ortalamada 3000 kalori tükettiler. Bazıları 2.5 büyük pizza, 4800 kaloriye kadar çıkmayı başardılar.
Araştırma, tok hissettiğinizde aslında kapasitenin yarısının dolduğunu gösterdi.
Sağlıklı bireyler bir defalık aşırı yemeyi kaldırıyor
Vücudun bu kadar fazla yemekle nasıl baş ettiğini görmek için, yemeğin başlamasından itibaren 4 saat boyunca kan örnekleri alındı. Şaşırtıcı bir şekilde, kandaki şeker ve yağ seviyelerinde yalnızca küçük artışlar görüldü.
Kan şekerini ve kandaki yağı normal aralıkta tutabilmek, bir kişinin metabolizmasının ne kadar sağlıklı olduğunu göstergesi. Aynı zamanda tip 2 diyabet ve kalp damar hastalığı gibi sorunları gelişme riskinin de bir göstergesi.
Fiziksel olarak aktif ve sağlıklı insanlarda, vücut metabolizmayı kontrol altında tutmak için fazladan çalışıyor. Araştırmacılar, bağırsak ve pankreastan salgılanan hormonların vücudu kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olduğu belirledi.
Kalp ritminin (nabız) yemekten sonra yükseldiği, bunun da vücudun daha yoğun çalışmasının bir diğer işareti olduğu görüldü.
Aşırı yeme sonrasında katılımcıların uykulu ve enerjisi düşük hissettiği de belirlendi. Araştırmada, bir öğüne mahsus aşırı yemenin sağlık üzerinde fazla olumsuz etki yaratmadığı, ancak 24 saatlik aşırı yemenin olumsuz etkisi olabileceği belirlendi.