Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin (TVHB) Kamu Dışında Görev Alan Veteriner Hekimlerin Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliği, 13 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Veteriner hekimler, işverenle çalışma alanları ile ilgili görev ve sorumlulukları, sosyal hakları, çalışma şartları ve ücretin yer aldığı sözleşme imzalamak zorunda olacaklar.
Kamu kurumları dışında görev alacak veteriner hekimlerin, sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarının belirlediği tebliğ, kamuda daimi kadrolu olarak çalışan veteriner hekimler hariç, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilere ait işyerlerinde çalışan veteriner hekimleri kapsıyor.
İşyeri veteriner hekimlerin çalışma alanlarına yer verilen tebliğe göre, değişen şartlar ve ihtiyaçlar nedeniyle ortaya çıkacak yeni çalışma alanlarını TVHB Merkez Konseyi belirleyecek.
Kamu dışı işyerlerinde görev alan veteriner hekimler, tebliğle belirlenen yetki ve sorumluluklarını yerine getirirken, mesleki hizmete yönelik mevzuata, bağlı bulunduğu veteriner hekimler odasının almış olduğu kararlara ve mesleki etik kurallara uyacaklar.
Sözleşmede belirtilen çalışma gün ve saatlerinde, görev alanı dışında mesleki faaliyette bulunmayacaklar, görev yaptığı alanla ilgili haksız rekabet kurallarına fırsat vermeyecekler, TVHB veya odalar tarafından belirlenen asgari ücret tarifesine uyacaklar.
Hayvancılık işletmelerinde görev alan veteriner hekimler, işletmenin çalışma alanına göre; hayvan sağlığı, yem güvenliği, hayvan refahı, suni tohumlama veya embriyo transferleri, hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması, hijyen kurallarının uygulanması ve bu konuda personel eğitimi, ilaç uygulamalarının kayıtları ve takibi gibi konulardan sorumlu olacaklar.
Yetiştirici veya damızlık birlikleri ile kooperatiflerde görev alan veteriner hekimler de, birliğin çalışma alanına giren hayvan türü veya ırkı ile ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde; yetiştirme ve ırk ıslahı çalışmalarını düzenlemek ve takip etmek, suni tohumlama uygulamalarını yapmak ve/veya sorumluluğunda yaptırmak, kayıtların düzenli tutulması için gerekli düzenleme ve/veya görevlendirme yapmak ve yapılan sözleşme gereği veteriner hekimin bizzat yapması gerekli uygulamaları yapmakla sorumlu olacaklar.
Güvenli gıda üretimi
Gıda işletmelerinde görev alan veteriner hekimler işletmenin çalışma alanına göre; işletmenin uyması gerekli yönetmelik hükümleri doğrultusunda izlenebilirliği sağlayan kayıtların takibi, iyi hijyen uygulamaları veya tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları/HACCP uygulamaları gibi güvenli gıda üretimini sağlamak için gerekli çalışmaları yapmak ve bu kuralların uygulanmasını takip etmek, resmi veya yetkilendirilmiş veteriner hekimin görev aldığı kanatlı kesimhanelerinde gerektiğinde muayene görevini üstlenmek, resmi veya yetkilendirilmiş veteriner hekimin görev aldığı işletmelerde; işletmeyi ilgili yönetmelikler çerçevesinde kontrol ve denetime hazır bulundurulmasını sağlamak ve denetimlerde belirlenen eksiklikleri işletmeye bildirerek giderilmesi için gerekli tedbirleri aldırmak, personel için gerekli olan eğitimleri yapmak veya yaptırmakla yükümlü olacaklar.
Hayvansal artıkların toplanması ve bertarafı ile ilgili işletmelerde görev alan veteriner hekimler, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde işletmede alınması gerekli tedbirleri belirleyerek yazılı olarak işletmeye bildirecek ve uygulamaları takip edecek.
Hayvan satış yerlerinde görev alan veteriner hekimler, ilgili mevzuatta yer alan hijyen, hayvan refahı ve hayvan sağlığı ile ilgili hükümlerin uygulanması ile ilgili çalışmaları yaparak alınması gerekli tedbirleri belirleyerek, işletme sahibine bildirecek ve uygulamaları takip edecek. Belirlediği eksiklikleri, giderilmesi için işletme sahibine yazılı olarak iletecek.
Tebliğ kapsamında görev alacak veteriner hekimler, işverenle iş mevzuatına uygun olarak hazırlanmış ve çalışma alanları ile ilgili yasal düzenlemelerde yer alan görev ve sorumluluklar, sosyal haklar, çalışma şartları ve ücretin yer aldığı bir sözleşme imzalamak zorunda olacaklar.
Oda yönetim kurulu; sözleşmelerin, iş kanunu, ilgili mevzuat, çalışma şartları ve asgari ücret bakımından uygun olması halinde, veteriner hekim adına çalışma belgesi düzenleyecek. Sözleşmeler ancak bu belgenin düzenlenmesinden sonra yürürlüğe girecek. Oda tarafından, çalışma izin belgesi düzenlenmeden herhangi bir işyerinde veteriner hekimlik yapılamayacak.
İşyeri veteriner hekiminin aylık asgari ücreti, Konseyce belirlenecek. Belirlenen asgari ücret, tam zamanlı çalışan (haftada 45 saat) veteriner hekimler için geçerli olacak, kısmi süreli çalışmayı gerektiren durumlarda, belirlenen tam zamanlı asgari ücret baz alınarak çalışma saati üzerinden ücret belirlenecek.
Tebliğ kapsamında görev yapan veteriner hekimlerin mesleki denetimleri odalar tarafından yapılacak, ilgili mevzuatlara uymayanlar hakkında soruşturma açılacak.
Tebliğ hükümlerine aykırı davranan veteriner hekimler hakkında, oda tarafından soruşturma açılarak gerekli disiplin cezası uygulanacak, ayrıca gerektiğinde ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacak.
Tebliğ, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve veteriner hekim odaları tarafından yürütülecek.