Yayınlanan bir UNICEF raporuna göre, okula gitmeyen çocuk sayısı artıyor, evlendirilen çocuk sayısı yıllardır düşmüyor. Küresel yoksulluğun ele alınmaması durumunda, 2030 itibariyle milyonlarca çocuk önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedebilir.
Birleşmiş Milletler çocuk kuruluşu olan UNICEF “Dünya’daki Çocukların Durumu” isimli bir rapor yayınladı.
UNICEF raporuna göre yoksul çocukların 5 yaşından önce hayatını kaybetme oranı, zengin çocuklara kıyasla 2 kat fazla. Yoksul kız çocuklarının evlendirilme ihtimali de 2 kat fazla.
5 yaşın altındaki çocuk ölümlerinin 1990 yılından bu yana yarıya düştüğünden ve 129 ülkede ilkokula giden kız ve erkek çocuk sayısının eşitlendiğinden söz eden rapor, bu gibi gelişmelerin eşit veya adil olmadığını ifade etti.
‘Mülteci ve göçmen sorunu, eşitsizlik ve yoksulluk ile bağlantılı’
UNICEF Yönetici Müdür Vekili Justin Forsyth, “mülteci ve göçmen gibi bazı önemli sorunlar eşitsizlik ve yoksullukla bağlantılı” dedi.
Forsyth’e göre bu eşitsizliğin azaltılması hem çocuklar için hem de gelecekteki krizlerin önlenmesi için faydalı olacak.
Dünyadaki tüm çocukların eğitilmesi için daha çok çalışma yapılması çağrısını yapan rapor, çocukların eğitim gördüğü fazladan her bir yıl için, yetişkinlikte elde edeceği gelirin %10 arttığını söyledi.
Rapor aynı zamanda genç yetişkinlerin ortalamada tamamladığı her okul yılı için o ülkenin yoksulluk oranının %9’unun düştüğünü öne sürdü.
Okula gitmeyen çocuk sayısı arttı
124 milyon civarı çocuk ilk ve orta okula gitmiyor. Bu sayı 2011’den bu yana 2 milyon arttı.
Rapora göre, eğitimli annelerin çocuklarının ölme ihtimali 3 kat daha az; okula gitme ve evliliği ve çocuk sahibi olmayı erteleme ihtimali daha yüksek.
Rapora göre, dünyanın en yoksul kız çocukları arasındaki çocukken evlenme oranı 1990 yılından beri değişmedi ve her yıl 15 milyon kız çocuğu evleniyor.
Yoksulluk sorunu milyonlarca çocuğun hayatına mal olabilir
Bu konuda hiçbir şey yapılmazsa, 2030’a kadar 5 yaşın altındaki 69 milyon çocuk önlenebilir nedenlerle hayatını kaybedecek. Bu çocukların yarısının Sahra altı Afrika bölgesinden olacağı düşünülüyor.
Aynı bölgedeki 10 çocuktan 9’u, aşırı yoksulluk durumunda yaşıyor. Bunun anlamı günde 1,9 ABD dolarından daha düşük bir ücrete yaşamak.