TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ile video konferans yöntemiyle sektör değerlendirme toplantısına katılan un, makarna ve bulgur sektör temsilcileri, koronavirüs salgını nedeniyle çok satılan ürünlerine zam yapmama kararı aldılar. Karar, yeni hasat dönemine kadar geçerli olacak.
TMO’nun internet sitesindeki habere göre, Un, makarna ve bulgur sektör temsilcilerinin katılımı ile “Sektör Değerlendirme Toplantısı” yapıldı. Kurum adına Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Ahmet Güldal ve ilgili birim amirlerinin katıldığı toplantı, video-konferans yöntemi ile gerçekleştirildi.
“Gıda zincirinin sağlıklı çalışması en önemli konu”
Toplantıda TMO’nun faaliyetleri hakkında bilgiler veren Genel Müdür Güldal, Covid-19 nedeniyle ülkemizde olağan dışı günlerin yaşandığına dikkat çekerek, “Covid-19 nedeniyle ülkemizde alınan üst düzeyli tedbirler kapsamında hem üretimi hem de tüketimi yakından takip ediyoruz. Gıda zincirinin sağlıklı çalışması üzerinde durduğumuz en önemli konumuz. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, ülkemizin hububat ve bakliyat stokları yeterli düzeydedir. Stoklar ihtiyaç duyulan ürünlerde güçlendirilebiliyor. Önümüz hasat sezonu.” açıklamasında bulundu.
“Sektörlerimizin ve tüketicilerimizin yanındayız”
Sektöründe kendi görüşlerini aktardığı toplantı sonunda bir değerlendirmede bulunan Ahmet Güldal, “Un, makarna ve bulgur sektör temsilcileri ile gündeme ilişkin değerlendirme toplantımızı telekonferans yöntemiyle gerçekleştirdik. TMO olarak sektöre hammadde arzında sürekliliği sağlayarak ilgili sektörlerimizin ve tüketicilerimizin her zaman yanındayız.” dedi.
Ali Ekber Yıldırım: “Un, makarna ve bulgura zam yok”
Söz konusu toplantıda alınan kararları kaleme alan Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, koronavirüs vakalarının görülmeye başlanması ve “evde kal” uyarılarından sonra tüketicinin en fazla satın aldığı ürünler arasında yer alan un, makarna ve bulgurda en az iki ay zam yapılmayacağını bildirdi.
Söz konusu kararın, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın makarna, un ve bulgur üreticileri ile telekonferansla yaptığı toplantıda alındığını vurgulayan Yıldırım, şunları yazdı:
“Un, makarna ve bulgurun hammaddesi olan buğday stoklarının yeterli olduğunu ve hiç bir sorun yaşanmayacağını belirten Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, sektör temsilcilerinin yeni harman zamanına kadar bu ürünlerde fiyat artışı yapmayacaklarını söyledi.
Buğdayda yeterli stok var
Sektör temsilcileri ile yaptıkları telekonferans toplantısında fiyat artışı yapılmaması konusunda ortak karar alındığını belirten Güldal şu bilgileri verdi: “Un, makarna ve bulgur sektörünün bu zor dönemdeki duruşu bizi çok memnun etti. Tüketicinin bu dönemde en çok tercih ettiği bu ürünlerde üretim ve piyasaya arz kesintisiz devam etti. Üreticiler fiyatlarında bir değişiklik yapmadı. Şimdi yeni hasat dönemine kadar yani harmana kadar yine fiyat değişmeyecek, tüketici talepleri karşılanacak. Toprak Mahsulleri Ofisi olarak biz de satış fiyatımızı artırmadan Ocak fiyatından sektörün hammadde talebini karşılamaya devam edeceğiz. Ocak’taki buğday satış fiyatımız ile Nisan ve Mayıs satış fiyatımız aynı olacak. Hammadde sıkıntısı olmayacak.”
TMO’nun buğday satışı artacak
Hem koronavirüs nedeniyle hem de Ramazan öncesi piyasada un, makarna, buğday arzında sıkıntı olmaması için fiyatı artırmadan buğday satış miktarını artıracaklarını belirten Güldal, Mart’ta un sektörü için 499 bin ton olan buğday tahsisatını 660 bin tona çıkaracaklarını makarnalık buğday tahsisat miktarını ise 110 bin tona çıkaracaklarını söyledi.
Satışlar normalin altında
“Evde kal” uyarıları yapıldıktan sonra, sokağa çıkma yasağı ihtimali de göz önünde bulunduran tüketiciler makarna, bakliyat, un, bulgur ve diğer ürünlerden ihtiyaçlarının çok üzerinde alışveriş yaptı. Bu nedenle market rafları boşaldı. Yerine yeni ürün konuldukça tekrar boşaldı. Ancak bu hafta satışların normale döndüğü, hatta bazılarında normalin de altına düştüğü ifade ediliyor. Ramazan alışverişi ile satışların bir miktar artacağı tahmin edilirken ürün temininde önemli bir sorun beklenmiyor.
İhracat azalınca iç piyasaya yönelme oldu
Türkiye un ihracatında dünyada ilk sırada, makarna ihracatında ise ikinci sırada yer alıyor. İç piyasadaki yoğun talep ve ihracatta yaşanan sorunlar nedeniyle üreticiler ve ihracatçılar iç piyasaya yöneldi. Un, makarna, bulgur fiyatlarında artış yapılmamasında ihracattaki azalmanın da rolü var. İhracat olmayınca ürünler iç piyasaya verilmeye başlandı.

Toplantıya kimler katıldı?
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Günhan Ulusoy
Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Ali İhsan Özkaşıkçı
Çukurova Un sanayicileri Derneği Başkanı Bekir Bağış
Dicle Un Sanayicileri Derneği Başkanı Veysi Duyan
Ege Bölgesi Un Sanayicileri Derneği Başkanı Haluk Tezcan
Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Mesut Çakmak
Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Başkanı Kamil Erdem
Marmara Bölgesi Un Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Engin Okandeniz
Konya Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Selçuk Aydınalp
Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu
Mardin Bulgurcular Derneği Başkanı Faysal Sun
Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Bekir Sıtkı Dayıoğlu