• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Smard KimyaSmard KimyaSmard Kimya
Anasayfa Günün Manşetleri

TZOB kadın çiftçiler için yıpranma payı istedi!

31 Ocak 2018
3 dk Okuma
TZOB kadın çiftçiler için yıpranma payı istedi!
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta
Exberry AdExberry AdExberry Ad

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın kadın çiftçilere yönelik devletten istediği yıpranma payı tarımda çalışan kadınları umutlandırdı. Talebin uygulanması halinde çiftçilik yapan kadınların daha erken emekli olabileceğini belirten kadınlar, tarımda çalışan kadınların genellikle emekli olmadığını belirttiler.

Ülkenin pek çok ilinde olduğu gibi tarımın en yoğun olduğu illerin başında gelen Aydın’da çiftçilik yapan kadınlar tarlada TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın tarımda çalışan kadınlar için istediği yıpranma payını talebini değerlendirdi.

‘Yıpranma payı sektörü de rahatlatır’

Arkadaşları adına konuşan Pembe Karakaş, tarımda çalışan kadınların daha çabuk yıprandığını belirterek yıpranma payı uygulanması halinde sektörün de rahatlayacağını savundu.

Şu anda çalıştıracak kişi bulmanın çok zor olduğunu ve cazip bulunmadığı için kimsenin tarımda çalışmak istemediğini belirten Pembe Karakaş, herkes zorunluluktan çalışıyor. Yazın sıcakta kışın da çamur ve soğukta tarım işi yapanlar genç yaşta yıpranıyor. Yıpranma payı ve destekleme olursa hem tarım çalışanları hem de sektör rahatlar” dedi.

Ülke genelinde sayıları 3,1 milyonu geçen ücretsiz aile işçisinin yaklaşık 2,6 milyonunun tarımda çalıştığını belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “2 milyonun üzerinde kadın, 550 bine yakın erkek tarımda ücretsiz aile işçisi olarak emek veriyor. Kadın çiftçilerin sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanmalı, her yıl için 90 gün, 4 yıla 1 yıl hesabıyla yıpranma payı getirilmelidir” dedi.

Bayraktar; Ekim ayı itibarıyla 28,6 milyon olan istihdamın 19,5 milyonunun ücretli ve yevmiyeli, 4,8 milyonunun kendi hesabına çalışan, 3,1 milyonunun ücretsiz aile işçisi, 1,3 milyonunun ise işverenlerden oluştuğunu belirtti. Tarımda istihdam edilen 5 milyon 534 bin kişinin ise en büyük bölümünü 2 milyon 572 bin kişiyle ücretsiz aile işçilerinden meydana geldiğine dikkat çeken Bayraktar, tarımda 2 milyon 206 bin kişinin kendi hesabına, 693 bin kişinin ücretli ve yevmiyeli, 63 bin kişinin ise işveren olarak yer aldığı bilgisini verdi.

genc-ciftci-gidahatti

‘Tarımın yükünü kadınlar çekiyor’

Tarımda istihdam edilen 2 milyon 981 bin erkekten, 1 milyon 966 bininin kendi hesabına, 414 bin kişinin ücretli ve yevmiyeli, 57.000 kişinin işveren olarak çalıştığını bildiren Bayraktar, “Tarımda istihdam edilen 2.572.000 ücretsiz aile işçisinin 544.000’i erkeklerden oluşurken, kadınların sayısı 2.028.000 buluyor. Buna karşın tarımda kendi hesabına çalışan kadın sayısı 240.000, ücretli veya yevmiyeli çalışan kadın sayısı 279.000’de kalıyor.

İşveren olarak tarımda istihdam edilen kadın sayısı 7.000’i ancak buluyor. Ekim ayı verilerine göre, tarım istihdamında %84,5 olan kayıt dışılık oranı, erkeklerde %76,3’de kalırken, kadınlarda %94’e ulaşıyor. Tarımın yükünü kadınlar çekiyor.

Üstelik ücret almıyorlar, gelir elde etmiyorlar, %94’ü de kayıt dışı çalışıyor. Bu oranının düşürülmesi gerekiyor. Bunun yolu, kadın çiftçilere pozitif ayrımcılıktan geçer. Kadın çiftçilerin sosyal güvenlik primlerinin %50’si devlet tarafından karşılanmalı. Her yıl için 90 gün, 4 yıla 1 yıl hesabıyla yıpranma payı getirilmelidir” dedi.

İHA

 

Etiketler: kadın çiftçilerŞemsi BayraktarTürkiye Ziraat Odaları BirliğiTZOByıpranma payı
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

FAO ve TZOB, Dünya Gıda Günü’nde buluştu!
Gıda Haberleri

FAO ve TZOB, Dünya Gıda Günü’nde buluştu!

16 Ekim 2019
Tarım Destekleri
Tarım

Çiftçi destekleme kararnamesini bekliyor!

2 Ekim 2019
Patates, verimiyle umutlandırmıştı, ancak fiyatıyla hüsrana uğrattı
Tarım

“Çiftçinin kredi borcu yapılandırılsın” talebi!

29 Ağustos 2019

Bağlantıda Kalalım

Site İçi Arama

Sıcak Haberler

aşırı şeker tüketimi

Aşırı şeker tüketimi kısa süre bile olsa sağlık için riskli

5 Aralık 2019
hayvan refahı

Tavukçuluk sektörü sevinecek: Göğüs eti sertleşmesinin nedeni bulundu

5 Aralık 2019
tüm-burçlar-gunluk-burc-yorumlari-6-Aralık

Günlük Burç Yorumları | Aşk – Sağlık – İş | 6 Aralık 2019

5 Aralık 2019
Perakende Güneşi Ödülleri verildi

Perakende Güneşi Ödülleri verildi

5 Aralık 2019
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.