Tüsiad başkanı kim? Tüsiad nedir ve Tüsiad açılımı nedir soruları, son günlerde sıklıkla merak ediliyor. Peki Tüsiad ne demek? Tüsiad üyeleri kimler ve Tüsiad ne iş yapar? Tüsiad başkanı kim? İşte TUSİAD ile ilgili merak edilen tüm detaylar...
1971 yılında kurulan TÜSİAD, Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası yöneticilerinin oluşturduğu gönüllü bir iş dünyası kuruluşudur.
TÜSİAD, üyelerinin temsil ettiği kuruluşlar itibariyle Türkiye ekonomisinde üretim, katma değer, kayıtlı istihdam ve dış ticaret gibi alanlarda önemli temsil yeteneğine sahiptir.
Çalışmaları ile rekabetçi piyasa ekonomisi, sürdürülebilir kalkınma ve katılımcı demokrasi anlayışının benimsendiği bir toplumsal düzenin oluşmasına katkı sağlamayı amaçlar.
Genel Merkezi İstanbul’da olan TÜSİAD’ın Ankara’da temsilciliği, Brüksel, Washington D.C., Berlin, Londra, Paris’te uluslararası temsilcilikleri, Çin, Silikon Vadisi ve Körfez ağları bulunmaktadır.
TÜSİAD, Avrupa özel sektörünün temsilcisi olarak kabul edilen şemsiye örgüt Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu’nun (BusinessEurope) 1987 yılından bu yana üyesidir.
TÜSİAD kurumunun açılımı da merak edilen konular arasında bulunuyor. TÜSİAD'ın açılımı, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'dir. TÜSİAD, bu kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır.
Genel Kurul gündemi çerçevesinde TÜSİAD’ın açık isminin “Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği” olarak değiştirilmesine oy birliği ile karar verildi. Bu değişiklik ile birlikte derneğin kısaltması olan “TÜSİAD” markası kullanılmaya devam edilecek.
Genel Kurul gündeminde bu değişiklik önerisine ve gerekçesine ilişkin şu ifadeler kullanıldı.
"Tüzüğümüzün 2. Maddesi’ndeki amaçlarımız arasında 'kadın-erkek eşitliğini gözetmek' amacı bulunmakta ve derneğimiz bu amaç doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalar yapmaktadır. Derneğimizin adında geçen 'işadamları' kelimesinin, tüm üyelerimizi kapsayacak, dernek amaç ve faaliyetleri ile eşgüdümlü olacak ve 21. yüzyılın gerek ve ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde 'iş insanları' olarak değiştirilmesi önerilmektedir. Bu isim değişikliği derneğimizin kısaltması olan TÜSİAD markasının kullanımında bir değişikliğe yol açmayacaktır."
Türkiye'nin %100 yerli sermayeli en büyük yalıtım firması olan ODE Yalıtım'ın Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, 29 Mart 2022 tarihinde gerçekleşen TÜSİAD Genel Kurulu'nda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı görevine seçildi
Orhan Turan, 1981 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi'nde İşletme Yüksek Lisansı'nı da tamamlayan Orhan Turan, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nde lisansüstü seviyesinde ders verdi.
Milliyet Gazetesi, CNNTürk ve Ernst & Young işbirliğiyle yapılan Yılın Girişimcisi yarışmasında 2008 yılında "Yılın Girişimcisi" ödülünü alan Orhan Turan, Monte Carlo'da düzenlenen "Dünya Yılın Girişimcisi" yarışmasında Türkiye'yi temsil etti.
İş hayatı boyunca sivil toplum örgütlerinde görev almaya büyük önem veren Orhan Turan, sivil toplum kuruluşlarında 30 yıldır aktif görev almaktadır. Bu kapsamda Isı, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği'nin (İZODER) kurulmasında aktif rol aldı. 1997-1999 yılları arasında İZODER'in Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Turan, 2007-2011 yılları arasında iki dönem de İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin de (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. Turan, 2018-2022 yılları arasında TÜRKONFED'in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.
18 yıldır TÜSİAD üyesi olan Orhan Turan, TÜSİAD'ın Yönetim kurullarında ve Denetleme Kurulu'nda görev aldı. Turan 29 Mart 2022 tarihinde düzenlenen TÜSİAD Genel Kurulu'nda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı görevine seçildi.
Evli ve bir çocuk babası olan Turan, iyi derecede İngilizce biliyor.
Türkiye'nin çağdaşlık ilkeleri benimsemesiyle ortaya çıkan TÜSİAD ülke ekonomisini kalkındırmayı hedefleyen ve bu yolda çalışmalar yapan bir dernektir. Ülkenin ekonomik kalkınmasından sonra sosyal kalkınmasını da hedefleyen bir dernektir. TÜSİAD bu bağlamda projeler geliştirir ve projelere destek verir. Bu şekilde ulusal ekonomik politikalara da destek vermiş olur. Küresel rekabet düzeyine katkı sağlayan ülkenin kalkınmasını hedefleyen bir dernektir.
Başkan:
Orhan Turan
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı
Başkan Yardımcısı:
Murat Özyeğin
Parlamento ve Kamu Kurumları ile İlişkiler Eş Başkanı - Ekonomi ve Finans Yuvarlak Masa Başkanı
Başkan Yardımcısı:
Serpil Veral
İş Dünyası Kuruluşları ile İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi
Başkan Yardımcısı:
Bahadır Balkır
Üye ve Paydaş Etkileşimi
Üye:
Cevdet Alemdar
Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Yuvarlak Masası Başkanı
Üye:
İzel Levi Coşkun
Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masası Başkanı
Üye:
Ozan Diren
Tarım, Gıda ve Hizmetler Yuvarlak Masası Başkanı
Üye:
Fatih Kemal Ebiçlioğlu
Sanayi Politikaları ve Şirket İşleri Yuvarlak Masası Başkanı
Üye:
Perihan İnci
Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Eşbaşkanı
Üye:
Çağatay Özdoğru
Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Eşbaşkanı
Üye:
Elvan Ünlütürk
Sosyal Politikalar Yuvarlak Masa Başkanı
Üye:
B. Can Yücaoğlu
Küresel İlişkiler ve AB Yuvarlak Masa Başkanı
Üye:
Ebru Dicle
Genel Sekreter
Tuncay Özilhan
Başkan Yardımcısı
Ömer M. Koç
Başkan Yardımcısı
Arzuhan Doğan Yalçındağ
Başkan Yardımcısı
Nazlı Ümit Boyner
Başkan Yardımcısı
Ömer Aras
Üye
Ahmet Agah Uğur
Üye
Tayfun Bayazıt
Gıda Hattından güncel e-bülten almak için adresinizi girip kayıt olabilirsiniz.